Semmeltoscakaka

I helgen blev det en hel del bakning med fokus på semmelrecept. Fick idéer på nya semmelvarianter som jag ville prova att göra. Den ena postade jag igår och det var min Semmelbao! Väldigt rolig och annorlunda variant av semla, men också väldigt god. Idag kommer nästa semmelvariant och det är Semmeltoscakaka. En klassisk toscakaka som jag har smaksatt med kardemumma och som sedan är fylld med semmelfyllning och vispad grädde. Jag blev lite inspirerade av mina andra varianter som jag har gjort på just den klassiska toscakaka, t ex Toscakaka med vaniljfyllning. Jag älskar toscakaka och denna med semmelfyllning blev verkligen helt ljuvlig. Kan verkligen rekommendera er att prova den! Skriv gärna en kommentar om vad ni tyckte om den om ni provar den!

Kaka
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 tsk kardemummakärnor, stötta
1/2 dl vispgrädde (alt. mjölk)

Glasyr
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde (alt. mjölk)
1 tsk vaniljsocker
100 g mandelspån

Semmelfyllning
200 g mandel
1 1/2 dl florsocker
4 msk mjölk

Fyllning
3 dl vispgrädde

Garnering
florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och stött kardemumma. Tillsätt mjölblandningen, smör och grädden i äggblandningen medan vispen går på låg hastighet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen  i ca 20-25 min. Förbered under tiden glasyren genom att blanda alla ingredienser utom  mandelspån i en kastrull. Värm massan under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat. Blanda försiktigt i mandelspånen. Ta ut kakan och bred glasyren på toppen. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15 min eller tills den har fått färg. Låt den sedan kallna helt.
Mixa mandel och florsocker till fyllningen i en matberedare till en fin massa, tillsätt sedan mjölken. Dela kakan på mitten och bred på semmelfyllningen. Vispa grädden fluffig och bred den över semmelfyllningen. Lägg på locket. Ett tips – skär locket i bitar redan innan du lägger på det då toscan kan vara lite svår att skära igenom. På så sätt trycks inte grädden ut när man ska skära i kakan. Pudra över florsocker.