Toscakaka med vaniljfyllning

En riktigt god mjuk kaka är den klassiska Toscakakan! Den består av en saftig mjuk kaka som toppas av en knäckig mandeltopping. I Tyskland finns en kaka som heter Bienenstich. Den påminner väldigt mycket om vår Toscakaka till utseendet, men den har ett tjock lager vaniljfyllning i mitten av kakan. Jag blev lite inspirerad av den tyska kakan och provade att göra en Toscakaka med vaniljfyllning. Vaniljfyllningen är en så kallad glasskräm som består av hälften vaniljkräm och hälften vispad grädden. Kakan blev väldigt god och även om jag gillar Toscakakan som den är, så passade det väldigt bra med fyllningen också! 

Kaka

100 g brynt smör

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

Glasyr

100 g smör

1 dl strösocker

2 msk vetemjöl

2 msk vispgrädde

ca 100 g mandelspån

1 tsk vaniljsocker

Vaniljfyllning

2 dl mjölk

5 msk marsánpulver

2 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Bryn smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen, smöret och grädden i äggblandningen medan vispen går på låg hastighet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 min. Förbered under tiden glasyren genom att blanda alla ingredienser utom mandelspån i en kastull. Värm massan under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat. Blanda försiktigt i mandelspånen. Ta ut kakan och bred glasyren på toppen. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15 min eller tills den har fått färg. Låt kakan kallna. 

Vispa ihop mjölk och marsánpulver till en kräm. Vispa grädden och rör ner i vaniljkrämen. Dela kakan och fyll med vaniljfyllningen.