Semmelbao

För ett tag sedan fick jag den konstiga idéen att jag skulle baka något sött med bao buns. Jag har bara ätit de som maträtt tidigare och då med en härlig fläskfyllning, men fick för mig att jag skulle göra en söt variant av den. Jag har aldrig sett någon söt variant och inte hört om det heller, men jag tänkte att det borde ju kunna bli riktigt bra. Själva baoen är ju riktigt fluffig och mjuk, så jag kände att det borde funka att göra en efterrättsbao. Så där växte idén fram om att göra en Semmelbao, eller ska man kalla den för Baosemla? Eftersom jag aldrig nånsin har gjort vanliga bao tidigare, så var jag lite orolig för att de skulle smaka för mycket som bröd och för lite som bulle. Samtidigt vill jag inte ha de för söta heller, då semmelfyllningen står för sötman. Jag behövde ett baorecept och tänkte att är det någon som har ett riktigt bra recept på baodeg så är det  Jenny Walldén. Valde hennes bao buns med hoisonfläsk, fast jag skippade fläsket som fyllning då!

För att få en mer semmellik bao så smaksatte jag degen med vanilj och kardemumma. Det tar lite  tid att göra baos med all jäsning, men jag blev så glad när de var färdigångade och klara – de såg nämligen jättefina ut! En sats ger 24 baos och vill man inte ha så många semmelbaos, så kan man dela degen i 2 delar innan man tillsätter vanilj och kardemumma (tänk då på att halvera mängden). Då kan man göra en halv sats med matbaos och som efterrätt kan man ha en halv sats med semmelbaos. Precis som tacos så blir de lite svåra att äta utan att slabba, fast det är inte alltid lätt att äta en vanlig semla heller. De blev riktigt goda och baosen funkade alldeles utmärkt med semmelfyllningen, och även om de gick att äta dagen efter så var de godast samma dag då de var lite mjukare och fluffigare. Kommer du att prova?

Bao, 24 st


2 tsk torrjäst


2 dl fingervarm mjölk


5 dl vetemjöl


3 msk strösocker


1/2 tsk salt


3 krm bakpulver


3 krm bikarbonat


1 msk vaniljsocker


2-3 tsk stött kardemumma


2 msk neutral olja, t ex raps- eller solrosolja

Till pensling
2 msk neutral olja, t ex raps- eller solrosolja

Semmelfyllning
200 g mandel
1 1/2 dl florsocker
2 msk mjölk
2 msk vaniljsocker
2 dl vaniljkräm

Fyllning
5 dl vispgrädde

Garnering
florsocker

Blanda jäst och mjölk i en degblandare. Tillsätt övriga ingredienser och kör på lägsta hastighet i ca 10 min. Degen ska vara smidig och blank. Låt jäsa till dubbel storlek eller i 1-1,5 timme under plastfolie.
Stjälpa upp degen på arbetsbänken och dela den i 24 bitar. Rulla till bollar och låt jästa under köksduk i 30 min. Kavla sedan ut varje boll till en 10 cm oval platta. Pensla tunt med olja och vik sedan på mitten så det blir som en halvmåne. Klipp ut 24 st bitar av bakplåtspapper, 10×10 cm. Lägg en bao på varje pappersbit. Jäs under duk igen i 45 min och ånga sedan i 10 min i bambukorg. Låt de kallna helt.
Mixa ihop mandel och florsocker i en matberedare. Tillsätt mjölk och vaniljsocker. Blanda ner vaniljkrämen och fyll alla bao med semmelfyllning genom att spritsa eller bred på. Vispa grädden fluffig och spritsa eller bred på den på semmelfyllning. Strö över florsocker över alla baos.