Vitlöksbröd med västerbottensost
/
Bröd
,
Magiskt god vitlöksbröd! Passar perfekt att servera till soppa eller till en sallad.
Se video!
2 st bröd
Ingredienser:
- 12-13 dl vetemjöl
- 25 g jäst
- 5 dl ljummet vatten
- 1 tsk salt
- 1 msk olja
- 1 tsk honung
Fyllning:
- Ca 1/2 dl finhackad färska eller frysta örter som basilika, persilja och oregano
- 100 g smör, rumstempererat
- 3-4 vitlöksklyftor, pressad
- Ca 1 dl västerbottensost eller hushållsost
Gör såhär:
- Rör ut jäst i vatten. Lägg i salt och rör ner honung och olja.
- Tillsätt hälften av mjölet och arbeta degen tills allt går ihop. Arbeta resten av mjölet och knåda degen i en bakmaskin eller för hand. Degen ska kännas elastisk och släppa helt från bunkens kanter.
- Låt jäsa under en bakduk i ca 45 minuter.
- Fyllning: Pressa eller riv vitlök. Finhacka örter och blanda ner dem mjuka smöret. Rör ihop allt.
- Ta upp degen på mjölat bord och dela den i två delar.
- Kavla ut till en rektangel ca 35×30 cm och bred på fyllningen jämt. Riv över osten.
- Skär ca 4-5 cm breda remsor (se videon). Lägg remsor på vandra. Dela sedan i mitten och gör som en fläta. Lägg över i en bakform 1,5 l kläd med bakplåtspapper.
- Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 50-60 minuter, beror på hur varm du har i ditt kök.
- Sätt ugnen på 200 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen ca 18-20 minuter. Låt brödet svalna i formen.

0