Klassiska Köttbullar & Gräddsås

Klassiska köttbullar serveras med potatismos, gräddsås, saltgurka och lingonsylt. Bästa som finns!
4 port
Ingredienser:
- 800 g nötfärs
- 1/2 dl ströbröd
- 1,5 dl matlagningsgrädde
- 1 ägg
- 1 msk senap
- 1 gul lök, finriven
- 1 nypa salt
- 1 msk vegeta (allkrydda)
- Svartpeppar
- Olja till stekning
- 20 g smör till stekning
Recept till potatismos: https://blogg.alltommat.se/zofiaskok/2020/12/08/potatismos/
Gräddsås:
- 25 g smör
- 2 msk kalvfond eller 1 buljongtärning
- 2 dl matlagningsgrädde
- 1,5 dl mjölk
- 1 msk smör, rumsvarmt
- 1,5 msk vetemjöl
- 1 tsk svartvinbärsgelé (kan uteslutas)
- 1 krm salt
- krm nymald svartpeppar
- 1 tsk kinesisk soja
Gör såhär:
- Blanda matlagningsgrädden och ströbrödet i en skål. Låt svälla 5 min.
- Skal löken och riv med en rivjärn på den grova sidan.
- Blanda ihop alla ingredienser.
- Låt färsen stå och sätta sig ca 10 min i kylen.
- Forma färsen till jämna bullar.Värn upp en stekpanna och stek med lite olja och klick smör, på medelvärme 3-5 min.
- Gräddsås: Smält smör i en kastrull och rör i vetemjöl. Tillsätt grädde & mjölk lite i taget under omrörning. Smaksätt såsen med salt, svartpeppar, soja och svartvinbärs -gelé.
- Låt gräddsåsen koka i 5-7 minuter på låg värme. Rör då och då.
0