ANNONS

Klassiska Köttbullar & Gräddsås

/

Köttbullar

Klassiska köttbullar serveras med potatismos, gräddsås, saltgurka och lingonsylt. Bästa som finns!

4 port

Ingredienser:

  • 800 g nötfärs
  • 1/2  dl ströbröd
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 ägg
  • 1 msk senap
  • 1 gul lök, finriven
  • 1 nypa salt
  • 1 msk vegeta (allkrydda)
  •  Svartpeppar
  • Olja till stekning
  • 20 g smör till stekning

Recept till potatismos:  https://blogg.alltommat.se/zofiaskok/2020/12/08/potatismos/

Gräddsås:

  • 25 g smör
  • 2 msk kalvfond eller 1 buljongtärning
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 msk smör, rumsvarmt
  • 1,5  msk vetemjöl
  • 1 tsk svartvinbärsgelé (kan uteslutas)
  • 1 krm salt
  • krm nymald svartpeppar
  • 1 tsk kinesisk soja

Gör såhär:

  1. Blanda matlagningsgrädden och ströbrödet i en skål. Låt svälla  5 min.
  2. Skal löken och riv med en rivjärn på den grova sidan.
  3. Blanda ihop alla ingredienser.
  4. Låt färsen stå och sätta sig ca 10 min i kylen.
  5. Forma färsen till jämna bullar.Värn upp en stekpanna och stek med lite olja och klick smör, på medelvärme 3-5 min.
  6. Gräddsås: Smält smör i en kastrull och rör i vetemjöl. Tillsätt grädde & mjölk lite i taget under omrörning. Smaksätt såsen med salt, svartpeppar, soja och svartvinbärs -gelé.
  7. Låt gräddsåsen koka i  5-7 minuter på låg värme. Rör då och då.
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00