ANNONS

Krofne- munkar

/

Balkan-mat

,

Mjuka kakor

,


Krofne är typ samma som munkar fast lite godare. Jag har valt att inte fylla mina munkar med någon fyllning, har serverat med florsocker och några med kanel och strösocker. Blir super goda.

Ca 24 st

Ingredienser:
  • ca 11 dl vetemjöl special
  • 25 g färsk jäst eller ca 1 msk torr jäst
  • 2 ägg + 1 äggula
  • 4 dl ljummet mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 1 l rapsolja till fritering
Gör såhär:
  1. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätta sockret och vispa ägg och äggula lite lätt och blanda med mjölken.
  2. Tillsätt hälften av mjölet, vaniljsocker och rör ihop till en kladdig deg. Plasta in bunken och låt vila ca 10 minuter.
  3. Tillsätt smöret och arbetas in i degen, tillsätt resten av mjölet, lite åt gången och knåda degen smidig.
  4. Låt jäsa övertäckta med en plastfolie till dubbel storlek ca 40-50
  5. Ta upp degen på arbetsbänken och knåda. Dela till  jämnstora bitar (ca 24 små). Rulla dem till bullar och platta till dem lite. Lägg dem på bakplåtspapper ( gärna klippta en för varje boll, se bild nedan).  Låt jäsa under bakduk ca 30-35 minuter.
  6. Hetta upp oljan i en djup kastrull till 180 grader. Lägg i munkar, inte för många per gång. Fritera munkar 2-3  minuter per sida eller till gyllenbrun. Låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla dem sedan i socker eller pudra med florsockerÖnskar man fyllda sina munkar- spritsa in  t.ex. äppelmos , nutella eller sylt.

16
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00