ANNONS

Äppelkaka med havrecrunch

/

Mjuka kakor

,

Äppelkaka med karamelliserade äpplen och fylld med  havrecrumbe.  Så saftig på insida och crashig övan på och en härlig smak av kardemumma.

8-10 bitar

       Ingredienser:

  • 125 g smör, rumstempererat
  • 1 dl socker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumman, malenHavrecrunch 
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 50 g smör rumstempererat
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk  ljus sirap


    Karamelliserade äpplen:
  • 3 lagom stora äpplen
  • 1 msk kanel
  • 1/2 dl brun socker
  • 1 msk strösocker
  • 25 g smör

Gör såhär:

  1. Börja med att förbereda havrecrumble. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg och ställ  i kylen.
  2. Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i  klyftor.
  4. Smält socker i en torr stekpanna, tillsätt äpplen, smöret, kanel och blanda runt. Sänk värmen och  karamelliseras äpplena några minuter. Låt svalna.
  5. Smörj och strö med kokos en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  6. Vispa smör och socker poröst. Vispa sedan i äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det tillsammans med mjölken i äggsmeten.
  7. Häll i smeten i formen och stick ner dem karamelliserade äpplena i smeten och fyll sedan kakan med havrecrumblen (smulor).
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter. Låt svalna.  Servera men vaniljsås eller äta som den är.

7
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00