ANNONS

Valnötstårta med kaffe & choklad

/

Tårtor

,

Tårta med smak av rostade valnötter, bottnar dränkt i kaffe och den mörda chokladen. Alltså dessa kombination av smaker är galna gott!

Du kommer behöva sammanlagt ca 300 g valnötter. 

Tänka på.Rumstempererad-smör

-färskost 

10-12 bitar

Ingredienser:

Botten:

  • 4 st ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 dl valnötter, rostade och malde

Smörkräm:

  • 250 g rumstempererat smör
  • 1 burk kondenserad mjölk (sötad)
  • 2 st äggulor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g Philadelphiaost, rumsvarmt
  • 1 dl rostade & malda valnötter

Kaffelag:

  • 2 msk  espressopulver stark bryggkaffe
  • 2 dl vatten
  • 2 msk  strösocker

Chokladgarnche:

  • 150 g mörkt choklad
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1 tsk rapsolja, naturel

Gör såhär:

  1. Rosta och mala nötter: Börja med att rosta valnötter i en torr stekpanna på låg värme tills de har fått en härlig färg. Ta bort från värme och låt svalna helt innan du mixar dem i en mixer/matberdare.
  2. Botten: Klä en springform 24 cm i diameter med bakplåtspapper. Täck även formens kanter med bakplåtspapper längs med kanten.  (Smörja formen innan).
  3.  Sätt ungen på 180 grader.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en bunke.
  5. Blanda dom torra ingredienserna väl och sikta ner dom i äggblandningen. Vänd försiktigt med en slickepott till en jämn och klumpfri smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är torr. Låt svalna helt innan du delar den i två.
  7. Smörkräm/fyllning: Värm upp kondenserad mjölken, äggulor och vanilj extrakt i en kastrull på låg värme under omrörning, koka upp tills den  börjar tjocknar. Låter sedan svalna.
  8. Vispa smöret fluffig på hög hastighet. Tillsätt kondenserad mjölke och äggulor blandningen under upp vispning, häll lite åt gången. Tillsätt färskosten (viktig att färskosten är tempererad) och  fortsätt att  vispa.
  9. Dela smörkrämen i två skåla blanda det ena med valnötter.
  10. Kaffelag: Lös upp espressopulver och strösocker med kok vatten.
  11. Montera tårta: Dela tårtbotten i mitten. Pensla med kaffelag. Bre ut fyllningen ( börja med den fyllningen med nöter i) Lägg på nästa botten och spackla sedan din tårta slät och fin med smörkrämen. Dekorera med valnötter runt på hela tårtan (se video).
  12. Ställ tårtan i kylskåpet en lite stund innan du häller över chokladganache.
  13. Chokladgarnche:  Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm upp vispgrädde i en kastrull eller mikro.  Häll  sedan över den varma grädden på chokladen och låt stå 2-3 min. Rör sedan  tills allt choklad är smällt. Tillsätt olja och rör om ( skulle chokladen stelna, värm den i micro några sekunder och rör om).
  14. Ta ut tårta ur kylskåpet och häll över chokladganache på tårtan, jämna ut försiktigt chokladganache över kanten med en sked/palett . Dekorera sedan med valnötter på.
    Låt tårtan stå i rumstemperatur ca 45 min. innan servering då tårtan smaka som bäst!

17
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00