ANNONS

Blåbärsbullar i muffinsformar

/

Bullar

,
Blåbärsbullar

Dessa blåbärsbullar passa så bra att baka i muffinsformar, för att fyllningen stanna kvar i formar och de blir extra saftiga. 

Jag har använt de stora muffinsformar.

24 st bullar

Ingredienser

30  g färsk jäst

3 dl mjölk

11-12  dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 nypa salt

150 g smör, rumsvarm 

1 st ägg

Fyllning

150 g mjukt smör

1 msk vaniljsocker

1 dl strösocker

3 dl frysta blåbär

2 msk florsocker

3 msk maizena


Garnering 

Florsocker att muddra över

Gör såhär

 Värm mjölk tills det är ljummet, 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt. Blanda ner hälften av mjölet, tillsätt tärnat (mjuk) smör och ägg.

Tillsätt sedan resten av vetemjöl lite i taget och arbeta till en smidig deg.

 Låt  degen jäsa täckt med en plastfolie  i bunke i ca 40 minuter.

 Blanda smör, socker och vaniljsocker  till en krämig fyllning. 

Ta upp degen på en mjölad bord och kavla ut  till en stor rektangulär platta, ca 1 cm tjock.

 Bred över smörkrämen.Blanda de frysta bär med florsocker och Maizena i en skål.

(Maizenan binder vätska som finns i blåbären). Låt inte blåbär tina upp, annars blir det kladdig. Strö bären över degen och rulla ihop till en rulle. Skiva rullen i 3-4 cm  breda skivor.

Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Låt bullarna jäsa 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bullarna i ca 10 minuter eller tills bullarna får en fin färg. Låt bulla svalna på plåten.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Barkis

/
Barkis.

Supergod frukostlimpa med en knaprig skorpa och ett luftigt och saftigt inkråm kallas för  “Barkis”.

Barkis

2 st. limpor

Ingredienser:

  • 25 g färskt jäst
  • 9-10  dl vetemjöl
  • 2 dl  vatten, ljummet
  • 2 dl mjölk, rumsvarm
  • 25 g smör, mjuk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk honung
  • Vallmofrön till topping

Gör såhär:

Rör ut jäst med degvätska i en bunke. Tillsätt honung , salt och rör ihop.

Tillsätt hälften av mjölet och blanda tills allt går ihop.

Tillsätt smöret och resten av vetemjölet lite i taget, och arbeta degen väl tills den blir elastisk och smidig. Ca. 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand (degen ska kännas elastisk och släppa helt från bunkens kanter).

Låt  degen jäsa övertäckt i bunken i 45 min.

Ta upp degen på en mjölad bord och dela på mitten och forma 2 bollar. Plattat ut lite lätt och vik mot dig 2-3, se till att fästa ihop degen ordentligt så att inte få in luft.

Rulla sedan limpan fram och tillbaka ett par gånger och tryck lite lätt ut mot ändarna.

Lägg båda limporna på plåten med bakplåtspapper och låt limporna jäsa i 45 minuter. 

 Sätt nu på ugnen på 250 grader.

Snittar limpor med en vass kniv 3  st snitt snett över bröden. Pensla med lite vatten och strö över vallmofrön.

Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 30-35 minuter. Kasta in 2-3 isbitar eller  ½ dl vatten i botten på ugnen och stäng luckan snabbt.  Ta ut bröden och låt svalna på en galler innan du skär i brödet.

Barkis..
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Nutella Baklava

/
Baklava med nutella
Baklava med nutela,,

Baklava med nutella och en massor av nötter. Serveras med vaniljglass och chokladsås.  

Ingredienser:

  • 500 g färsk filodeg
  • 250 g smör 

Sirap:

  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk vaniljsocker

Fyllning

  • 400 g mix nötter, hasselnötter, söta mandlar, valnötter 
  • 1 ½ dl nutella 
  • 2 msk kakao

Gör såhär:

Sirap

: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-10 minuter tills den tjocknar. 

Smält smöret i en kastrull och låt svalna.

FyllningMixa nötter, nutella och kakao i en matberedare/mixer.

Sätt ugnen på 175 grader.

Dela filodegsark till formens storlek ( jag delade mina i mitten) Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig bakduk över.

Smörj en form 20×30 med smält smör. Lägg på 6 ark filodeg och pensla med smör mellan varje ark. Fördela hälften  av fyllningen.

Fortsätt att varva med filodegsark tills du har 7 st. ark. Lägg på andra lagen med fyllningen och fortsätt att varva med filodegsark och pensla varje ark med smör tills all deg är slut. Pensla över med resten av smöret. 

Skär bort överblivna kanter.

Skär baklavan i önskade rutor (se video) . Grädda i mitten av ugnen i 30-35 min. eller den har fått en fin  gyllene färg.

Ta ut baklavan, häll över sirapen och låt gärna stå i kylen 10-12 tim eller över natten innan baklava ska serveras. 

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00