Saffrans bakelser med vit chokladfrosting
/
Ingredienser:
- 2 ägg
- 2,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 g saffran (1 påse)
- 1 dl raps eller solrosolja
- 1 dl mjölk 3%
- 0.5 dl kokvatten
Chokladfrosting:
- 100 g vit choklad
- 2 dl vispgrädde
- 150 färskost
- 0,5 dl florsocker
Garnering:
Havre och kokos -smulor till topping
- 1 dl havregryn
- 1 dl kokosflingor
- 1 msk socker
- 20 g smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Klä en bakform 30×20 med bakplåtspapper.
- Blanda ihop de torra ingredienser i en bunke.
- Rör ihop olja, mjölk och ägg och vänd ner i de torra ingredienser. Tillsätt därefter det heta vatten och vispa ihop till en klumpfri smet (smeten är ganska lös).
- Häll smeten i bakform och grädda i ca 10-12 min. Ta ut låt svalna helt.
- Dela tårtbotten i portion bitar (för mig blev det 9 st) .
- Fyllning: Hacka chokladen i mindre bitar och smält i mikro eller över ett vattenbad. Låt sedan svalna. Rör om då och då.
- Vispa grädde, färskost, vaniljsocker och florsocker. till en fast konsistens. Blanda ner den smälta chokladen, lite åt gång.
- Fyll sedan en spritspåsen och spritsa på dina bakelser. Toppa med rostad kokos och havre.
- Smulor: Nyp ihop smör, havre och lägg på en plåt. Rosta i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter eller tills det blir gyllenbrun.
Piroger med köttfärs
- 25 g färsk jäst
- 5 dl mjölk
- 2 tsk socker
- 100 g smör, mjukt
- 1 tsk salt
- 10,5 dl vetemjöl
- 500 g köttfärs
- 1 gul lök
- 1 msk grillkrydda
- 2 tsk vegeta
- 2 dl passerade tomatsås eller ketchup gå också
- 4 dl riven ost, valfri sort
- Lös upp jäst i degvätska: Tillsätt salt och hälften av vetemjölet. Arbeta in mjölet och rör ihop till en lös deg. Tillsätt smör och resten av mjölet. Arbeta till en smidig och elastisk deg. Knåda ca 15 minuter för hand eller 10 i en bakassistent. Låt degen jäsa övertäckt med en plastfolie 50-60 minuter.
- Fyllningen: Skala och finhacka lök. Fräs löken i en stekpanna med olja på låg värmen tills den blir mjuk. Tillsätt färsen och krydda med grillkrydda och vegeta ( vegeta kan du ersätta med 1 st grönsaksbuljongtärning). Stek tills färsen blir helt genomstekt.
- Tillsätt passerade tomater, oregano och låt puttra i ca 10 minuter. Häll upp färsen på en tallrik och låt kallna helt.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta upp degen på en mjölat bakbord och dela den i 12 lika bitar. Rulla till en bollar. Kavla ut och till ca 12 cm i diameter. Fördela fyllningen, lägg på riven ost, och nyp ihop kanterna med fingertoppar och vik ihop till en pirog.
- Lägg på plåten med bakplåtspapper och pudra med lite vetemjöl. Låt jäsa i ca 15 minuter.
- Grädda i mitte av ugnen i ca 15 minuter.