Elegans och attityd – Sveriges nya Master of Wine

Louise Sydbeck är Sveriges nyaste Master of Wine. Det är en prestigefylld titel som väldigt få har – bara 318 personer i världen. I Sverige har vi nu tre. De första två, Ulf Sjödin MW och Madeleine Stenwreth MW, har jag haft förmånen att lära känna som lärare på Diplomaprogrammet på Grythyttan. Louise, som blev kvinna nummer 100 att klara slutexamen, fick jag nöjet att träffa idag. Hon har både elegans och attityd och en sjusärdeles målmedvetenhet!

Louise Sydbeck MW

Louise är bosatt i Frankrike sedan 1996. Idag kom hon till Stockholm för att ge en presentation om MW-programmet på Kvinnliga Vinmakardagen (som arrangeras av importören Terrific Wine för tredje året i rad). Hon ville inspirera åhörarna att våga sikta på den notoriskt svåra men givande utbildningen.

Det är bara 10% som klarar tentan efter 5-6 år så de flesta sitter examen flera gånger även om inte ens det är något garanti för att få ett godkänt betyg i slutändan.

–Drivkraften bakom måste vara verklig passion, man gör det inte för att nå en titel, förklarar Louise.
–Att få min MW var lika stort som att få barn eller gifta sig, säger hon och berättar att det har varit hennes stora mål i många, många år och att hon har studerat för sin tenta i sex år.

–Jag gillar inte titeln “Master” för man kan inte bemästra vin. Men examen är jättesvår och den tvingar dig att plugga riktigt på djupet, berättar hon.
Man ska helt enkelt förstå alla aspekter av vinbranschen inklusive business, vinodling, kvalitetskontroll, prissättning, vinmakarkemi… Och blindprovning!

Vi fick testa en blindprovning ”MW Style” med Louise. Det var svårt men givande. En Master of Wine beskriver nämligen inte i första hand hur vinet smakar och doftar utan varför de sensoriska egenskaperna pekar på att det är ett visst vin i glaset och hur doft, smak, färg och struktur ger insikt i hur vinet har gjorts. Var det friska druvor eller inte, aromatisk jäst eller neutral jäst, hur länge kan vinet ha jäst med skalen, har det skördats tidigt eller sent… En Master of Wine kan alltså utläsa otroligt många saker bara genom att blindprova.

Jag blev inspirerad och känner helt klart suget att plugga igen. Däremot lutar jag personligen åt annat håll. Det finns nämligen en vinmakarutbildning på distans på UC Davies och ni vet ju hur förtjust jag blev i att göra eget vin!!

LOADING..