Det är väldigt sällan jag gör någonting specifikt för att vara schysst mot en vinimportör – mitt jobb går ju ut på att kritiskt granska utbudet för mina läsares skull. Men idag fick jag ett mail från en importör som, på grund av Systembolagets lite speciella fördelingsmodell, håller på att tappa sin placering i vissa butiker. Vanligtvis skulle jag inte bry mig nämnvärt men nu råkar det vara en av mina absoluta favoritchampagner från de större husen. Jag tycker hela landet ska ha tillgång till den, på hyllan.

3998

Jag har skrivit flera gånger om Champagne Louis Roederer och intervjuat deras duktige chefsvinmakare Jean Baptiste Lecaillon. Huset har många odlingar som är biodynamiska och ”JB” som han kallas har verkligen testat vetenskapligt genom blindprovningar för att komma fram till vilka vingårdslägen som ska vara konventionellt odlade, ekologiska eller biodynamiska. Det är imponerande.

JB Lecaillon Roederer Champagne copy

Chefsvinmakare JB Lecaillon

Roederers standardchampagne, Brut Premier, är kanske det mest säkra kort jag vet i champagneväg. Det är en stil som är perfekt pigg som aperitif men fortfarande har lite kropp och som jag har druckit med behållning till fisk med gräddig citrussås och till kycklingsallad. Fylligare och krämigare än många champagner som jag skulle uppfatta som lite tråkigare utan att övergå i den superkraftiga stilen (som jag förvisso också gillar men som är lite mer krävande). Den är vackert gyllene med fina bubblor och en snygg, elegant flaska. Utmärkt balans i dosagen (sötman) – torrt men gott. Huset är fortfarande familjeägt vilket jag gillar.

IMG_3653

Ovan: delägare och VD Frédéric Rouzaud

Lyxig, elegant, balanserad, snygg… Jag älskar många champagner men om det är en som jag automatiskt tänker på som fungerar lika bra för champagnenördar som för nybörjare för att fira eller för att lyfta en grå måndag (idag???) så är det Roederer Brut Premier. Visst, den är inte billig, 399 kr, men ändå väldigt prisvärd. Det är en kvalitetsprodukt. Jag gillar HM och Zara också men ska jag ha någonting steget bättre vet jag att jag måste lägga på några kronor. Samma gäller champagne.

Så dagens plan är att överraska kärleken med lite bubblor när han kommer hem från jobbet. För vem förtjänar inte lite champagne såhär i slutet av vintern. Ett vackert glas, lite snacks och en flaska i ishink. #räddaroederer och rädda min måndag 🙂

 

 

  1. PS I have Advil if you want to keep going? 😉

  2. No not at all, I know you know my stand 🙂 It just gave me a perfect excuse to rant 🙂

  3. Erika, I know you are against the mass produced rubbish, so if I inferred differently then of course it was not my intention. We have tried on numerous occasions (and still try on a regular basis and will keep on trying) to interact with the only shop in town. But after a while of beating your head against a brick wall, you get a headache…

  4. Awesome comment Olly! The importer is not at fault (must have been Google Translate) but the way the Systembolaget listings work, if you drop your sales a bit, you move categories and all of a sudden you are in way fewer stores. Fewer stores mean even lower sales, and thus the evil cycle continues.

    But you are even MORE wrong in the second statement – I’m livid about the frankenwines. Secretly plotting ways to take them down. Some of the problems with Systembolaget are system errors. Most could be ratified (ie ”we can’t buy small volumes because people get upset when the wines run out right away” can be solved by making little purchases ALL OF THE TIME until there is a constant flow of interesting small producer wines maybe not bought through blind tastings but through direct purchase decision based on quality/style/reputation). Some problems are individuals who decide they don’t want to listen/talk (though there are still a few people I really respect in that organization). But in general, Systembolaget is acting like a big bully with much too little interest in listening to the importers. Unfortunately, their stubbornness (and unwillingness to take responsibility!) is a big part of the reason we are overflowing with crappy, created wines with no soul but lots of sugar and marketing muscle.

    The importer you work for, Wine Trade, is a force for good wine. I just wish you guys didn’t hate the monopoly so much because most of my readers can’t get a hold of almost any of the excellent wines you import 🙁 Still, thanks for working to make ”Vinsverige” just a tad brighter.

  5. Firstly, if Systembolaget are the ones stupidly taking the listing of this very good wine away from their stores, why is it the importers fault (maybe my google translate misplaces the emphasis?) Secondly, it is a shame that it takes them messing with one of your favourite champagnes to get you going, rather than their pathetic listing practices of mass produced, manipulated Franken-wines. They show total disinterest in interacting with the better importers who are knowledgable in fields that they clearly don’t understand and a lack of willingness to help people genuinely interested in wine source anything close to the wines they deserve. Hence people buy these kind of wines on the internet… This is before even starting on their catastrophic handling of the whole Swedish microbrewery sourcing. Either way, nice piece ; )

Comments are closed.

LOADING..