Jag är i ärlighetens namn ingen stor fan av sauvignon blanc. Det är någonting med det gröna (”kattpiss” eller ”vinbärsblad” brukar vi kalla det) som blir så enkelspårigt. Blaskigt men hög syra och massor av omogna toner. En fräschör som funkar heta sommardagar men som jag inte behöver här i norr. Jag ska erkänna att jag gillade det bättre förr och det är fortfarande omåttligt populärt men som med det mesta som är övertydligt (tänk filmen ”50 Nyanser av Honom)  så tröttnar man snart.

Kul då att gå på middag med vinmakaren Kevin Judd som startade Greywacke i Marlborough när han lämnade kända Cloudy Bay  efter 25 år. Han har en mer vanlig sauvignon blanc men även en vildjäst variant som var otroligt god. Vinet får inte aromatisk jäst och temperaturkontroll som är standard i Marlborough utan får leva sitt eget liv. Det ger personlighet och helt andra tropiska, steniga toner istället för det gröna. Man återfår nästan tron på druvan. 2012 doftade lite för mycket sparris för min smak men 2010, 2011 och unga 2013 var utmärkta, högklassiga viner. För 203 kr i BS kan du testa senaste årgången.

Men jag skulle satsa på Greywacke Riesling för 173 kr i BS.  Så gott till en fet kyckling med lite krydda, varför inte örter och chili? Titta även lite extra på etiketterna – det är Kevin själv som jobbar deltid som fotograf så alla bilder kommer ur hans arkiv. Jag är svag för de stilistiska röda druvorna på hans Pinot Noir.

 

IMG_2910
IMG_2911
IMG_2915
IMG_2921
y

LOADING..