Det sista besöket jag gjorde på Nya Zeeland var till producenten Spy Valley Wines, döpt efter de bevakningstorn som scannar satellitaktivitet åt CIA (det är iallafall så jag minns storyn…). De gör bra pinot noir och sauvignon blanc i Marlborough, men även allt mellan riesling och gewürztraminer. Samt en av de bästa mousserande vinerna jag drack på Nya Zeeland – fantastiskt fina ”Echelon”. Tyvärr tror jag inte den flaskan kommer till Sverige – produktionen var så begränsad – men några av de andra vinerna går absolut att få tag på. Men besöket var även minnesvärt av en annan anledning…

IMG_8493
IMG_8501
IMG_8504
IMG_2703
Vinmakaren Paul Bourgeois kände kanske på sig att jag var rätt trött vid det här laget så när jag hade provat igenom sortimentet skippade vi ”normal” visning och klättrade upp på taket istället. Genom ett fönster. Vilken utsikt! Vilket ljus!

Här hamnade vi passande nog i en diskussion om solenergi. Flera av de andra producenterna sa nämligen att det var oekonomiskt att installera solpaneler men Paul visade mig sina paneler och protesterade. De dyra panelerna kommer betala av sig efter bara några år (mycket kortare än planerat!) och stod för upp till 30% av energiförbrukningen. Elmätarna tickade negativt när vi tittade på dem – de matade alltså in el i systemet istället för att ta el. Under skörden, när stora tankar behövde kylas, använde de en hel del el men solen var ändå ett mycket bra komplement.

Som så ofta när det kommer till hållbarhetsarbete i vingårdarna är det en riktig ”win-win” (eller ska vi säga att de gör ”win-win-wine”? Hehe. Sorry.). Det som är en miljömässig fördel är även en ekonomisk fördel.

Testa:

Spy Valleys ”entry level” Sauvignon Blanc för 119 kr i BS.

eller

Spy Valleys ”mid range” Pinot Noir för 194 kr i BS.

LOADING..