Jag hade hört rykten tidigare år om Pinot Noir-festivalen i Central Otago på sydön i Nya Zealand. En riktigt bra konferens kring druvan och ett sjusärdeles festande däremellan. Det visade sig stämma rätt väl…

Detta är det område på Nya Zeeland som gör klart bäst Pinot Noir. Även om vissa är lite likriktade (om än mycket bra!) så finns även producenter som börjar uttrycka lite mer personlighet. Inte sällan matchar det personen bakom. Dessutom är det ett gäng roliga vinmakare. De är precis så avslappnade som Nya Zeeländare är mest – inbjudande, pratglada och beresta.

Theo på Kalex Wines (killen med skägget) gör lite mer ”funky” viner. Vildjästa, gärna med skalkontakt och låg svavel. Gillade verkligen hans feta Pinot Gris (vi varvade all Pinot Noir med lite annat roligt). Den här flaskan hittade jag på en av alla mingelprovningar under helgen.

IMG_2455
Queenstown dagen efter en låååång natt. 
IMG_2508
Nadine på Peregrin visade upp sitt första bubbel i trädgården hos Carrick (kolla in fotografen i buskarna!). Mellan alla provningar hade vi luncher på vingårdar där vi blev indelade i grupper för att hinna prata med så många som möjligt. Bra chans att testa viner till mat!
IMG_2487
IMG_2466
Nigel som äger kultförklarade Felton Road (väldigt bra!) får smaka senaste årgången från Jo på biodynamiska Rippon Vineyards (som också de räknas som en av statusproducenterna). Det här var del av den stora Pinot-provningen där alla producenter i området visade upp två viner på Pinot Noir – bra sätt att få känsla för allas stil.
IMG_2522
IMG_2539

Den stora middagen som avslutar hela altet började i en restaurang uppe på berget vid Queenstown. Kolla utsikten! Sofia Ander (på Din Vinguide/NWT) och jag uppskattade utsikten. Sedan var det bara att hänga med.
Kvällen är en tävling i mönstrade skjortor och roliga viner. De flesta tar med några favoritflaskor ur källaren. Dedikerad som jag är testade jag så mycket som möjligt vilket sedan höll oss igång tills solen var på väg upp. Grymt kul och fick några vänner för livet på vägen! Vin när det är som roligast!

Hälsningar från en väldigt trött vinskribent på Aucklands flygplats… Nu bara en sväng förbi Napa så är det dags att vända hem.

 

 1. Ingrid skriver:

  Hej!
  Välkommen hem efter en vad som synes vara en härlig vinresa down under! Munskänkarna i Tyresö fick ikväll en liten inblick i NZ har att erbjuda då temat var just viner från NZ. Jag som i normala fall är en stor fan av gamla världens viner blev positivt överraskad av det vi fick prova. De två första vinerna var inget att yvas speciellt över, Saint Clair Pinot Noir och en pepprig Syrah i Rhone stil, Matua Syrah från Hawkes Bay.. Efter det följde Craggy Rang Te från Wellington, en Pinot Noir som var helt ok. Men de tre bästa kom sist, dvs 2006 Schubert Cab Sauvignon/Merlot från Wairarapa, 2004 Stonyridge Larose Waiheke Island och sist men inte minst 2013 Felton Road Pinot Noir från Otago. Det känns som om NZ är ett vinland att följa, mycket goda viner vars odlare går sin egen väg utan att behöva följa gamla mossiga vinlagar som talar om vilka druvor de måste odla.
  De har ett klimat som också passar mig som normalt sett mest gillar viner från gamla världen.
  Jag skulle gärna vilja prova några andra intressanta producenter så har du några tips på andra spännande nya zeeländare så tar jag gärna emot förslag!

  1. Roligt Ingrid, ni är alltid så uppdaterade och nyfikna! NZ var otroligt vackert och ett intressant vinland. Schubert och Felton Road är två producenter jag verkligen gillar. Seresin Estate var absolut favoriten – en biodynamisk gård med väldigt personliga viner! Textur över smak. Kul. Det fanns många bra producenter i Central Otago men de flesta är svåra att få tag på här. Quartz Reef kan vara värd att leta efter. Ara Blocks pinot är mer en mjuk, saftig pinot men den finns i Sverige. Greywacke var också mycket bra. Ska försöka skriva en större artikel med fler tips till Allt om Vin i höst men det blir även fler inlägg här på bloggen framöver. Säg gärna vad du tycker!

Comments are closed.

LOADING..