Det är nästan löjligt vackert här i Queenstown. Om du ska göra en riktigt lång resa i livet så är det här ett utmärkt alternativ. Dessutom är vinerna superba, speciellt om man gillar pinot noir i den eleganta stilen. Det är lite roligt att höra dem prata om ”gamla vinstockar” och förstå att de menar de 20-åriga små sakerna, till skillnad från fransmän och amerikaner som börjar skryta först vid 50-100 års vinstocksålder. Men 20 år verkar tillräckligt för att börja få lite djup och nyanser i frukten.

IMG_2411
Utsikt från flygplansfönstret.

IMG_2438

 

Den härliga, charmiga, mycket speciella österikiska vinmakaren som driver biodynamiska gården Quartz Reef (leta efter årgångsbubblet från 2009!) behöver inte kompensera för någonting med en rejäl vingårdshund. Har aldrig sett en så liten vingårdshund men inte skämdes han för det inte. Supergulligt. Istället för att besöka vingården åkte han med mig till platsen där de första guldletande europeerna etablerade sig, på en karg kulle med oslagbar utsikt.

IMG_2454

Maten här är galet bra så länge de håller sig till rena smaker. En tomatsallad som har så mycket mogen tomatsmak att olivoljan till räcker gott och väl. Däremot blir det inte bra när de försöker krångla till det. Rätten nedan, på restaurangen på ekologiska vingården Carrick, är inte heller komplicerad i smakerna men helt ljuvlig. Tunn carpaccio och små biffkroketter till en Pinot Noir (2010 – vinerna härifrån behöver få ligga något år eller två minst för att mjukna och utvecklas!) från Pisa Range.

IMG_2493

Jag hör att det är snöslask i Sverige. Kan inte säga att jag längtar efter det nu när Nya Zealand visar sig från sin bästa sida.

Hälsningar från andra sidan jorden!

 

LOADING..