Hawkes Bays rena frukt!

Igår spenderade jag och Sofia Ander dagen med den stora merparten av vinmakarna i Hawkes Bay på nordön på Nya Zealand. Tillsammans med lite folk som jobbade med vinexport och en handfull kinesiska, brittiska och nya zeländska journalister diskuterade vi vad som var typiskt för viner från Hawkes Bay och hur man skulle kommunicera stilen till konsumenter. Det finns en grupp vinmakare som tycker fokus ska ligga på deras viner på druvan Syrah. Andra förespråkar Bordeaux-blandningar (Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc, Malbec etc). Vissa vill visa upp Chardonnay. En stor andel vill inte alls fokusera på en specifik druvtyp utan hellre prata om “purity of fruit” – den rena fruktigheten som vinerna här uppvisar.

Jag är nog benägen att hålla med om “purity of fruit” som en säljande sida. Chardonnayen var jag inte så imponerad av även om den var bra men både de Bordeaux-blandningar och de Syrah-viner vi provade hade alla en otroligt fin, ren frukt, bra syra och lena, fina, torra tanniner. Det var riktigt bra viner till mat eller på egen hand. Till skillnad från många viner på dessa druvor från andra Nya Världen-länder var de inte på något sätt bombastiska och så massiva att de kör över mat eller tröttar ut smaklökarna. Det var högst drickvänligt och många viner hade en tydligt hög kvalitet.

IMG_2316
IMG_2324
IMG_2342

Nyckeln är att det må vara soligt här men det är faktiskt rätt svalt, speciellt på kvällstid, även om det just nu är mitt i sommaren. Även frukt och grönsaker här har otroligt mycket smak men med fräschör. Även de enklaste måltider blir helt fantastiska…

Från Systembolagets sortiment kan jag rekommendera

Trinity Hill Hawkes Bay Syrah, 141 kr i BS (när deras Gimmlet Gravels kommer in, köp den ännu hellre!)

Matua Syrah 112 kr (ny lansering)

Craggy Range ”Te Kahu” 2011 finns på hyllorna  för 201 kr- de har gjort det bästa med årgången men där 2013 är ett lysande år i Hawkes Bay medan 2011/2012 är rätt dåliga. Välj vin även efter årgång, gillar du den här kommer du älska 2013!

LOADING..