Det finns en handfull små importörer som jag både älskar och blir såååå besviken på. Älskar för att de verkligen väljer härliga viner från små producenter, viner som får mig att vibrera av lycka. Blir besviken på för att vinerna bara går att köpa om man är restaurang (eller beredd att betala multum för att gå igenom Systembolagets process ”Privatimport”). Eftersom de flesta krogar har absurt höga påslag på sina viner gör det att väldigt goda viner i en stil jag gillar, från små producenter jag gärna stöttar, till prisnivåer mitt i prick, hamnar utanför min räckvidd. Sjukt tråkigt. Även lite otillfredställande att rekommendera dem till er eftersom ni måste leta på resa (eller restaurang).

Förra veckan hade ett gäng av dessa små importörer, med näsor av guld, fått hit sina producenter till årets bästa minimässa för bransch: Terroir and the Winegrower. Så: svårhittat men låt er frestas!

IMG_2099.JPG

Strålande fräscht från Sicilien – Vino di Anna.

IMG_2101.JPG

En siciliansk favorit – brorsdottern till producenten som har COS, Adrianna Occhipinti, gör underbar Frappato. Hon är världskänd i ”naturvinskretsar” och även utanför. Den enklare, SP68, kommer ibland till Systembolaget. Leta annars på resa eller restaurang.

IMG_2094.JPG

Två svenska (vinglada) krögare som provar vin med JP Padié från lilla byn Calce i Rousillon i Frankrike. JP är en av de första vinproducenter jag besökte i början av min karriär. Hans lilla flicka som jagade fjärilar i vingården när vi var där är nu stora tjejen. Tiden går… Men vinerna blir bara bättre.

IMG_2096-0.JPG

Mycket trevligt att prova dessa Pouilly-Fuissé från Chateau Beauregard.

IMG_2100-0.JPG
Grym riesling från Österrike – en favoritproducent, Veyder Malberg.

  1. It’s sad but yes, the panel method of tasting has big flaws.
    Plus, considering they are not supposed to make a profit (but do) Systembolaget could actually afford to do more small purchases. It’s time consuming but necessary in order to fullfil their duty to us as consumers.

    I’m all with you here Olly!

  2. The main problems are thus (all views are my personal view and not those of my employer!!!): Systembolaget really don’t get it when it comes to working with smaller producers and also importers. They are lazy and list the same old crap all the time. They hide behind the excuse that ‘Oh, their production is small and cannot satisfy the demands of a company as big as Systembolaget’. Bollocks… they easily have the capacity, budget etc to organize their fine wines better and change the very clunky privat import system. But then they lack the people (not in the shops who are sometimes very knowledgable, eg the team in Söderhallen) in the head office with their fingers on the pulse of wines in the restaurant scene internationally. This leads to the thing that Mattias Kroon was talking about in his very good recent article: artisan restaurant wines and big commerce brands in SB which you would never see listed in a sensible establishment. Their system of choosing small parcels is slightly better than the tender system, where wines are blind tasted down to a choice of one, not taking the quality into account. Many of the very best wines fare badly in such tests because the ‘whisper’ rather than ‘shout’ like many brash obvious wines do. Under those circumstances, if the panel are not in touch or are in their own bubble, they won’t necessarily pick the best wines… Also, with Vino de Anna, we get 180 bottles and with Bruck, we get 180 bottles for the whole of Sweden. I would LOVE to engage the monopoly, but they don’t call me (sobs) ; ) (Olly from Wine Trade)

Comments are closed.

LOADING..