Visst kan man tillåta sig en tillbakablick på året som gått, nu inför sista kvällen på 2014? Mitt år var händelserikt – det känns som en helomvändning. När facebook skapade bildspelet kring mitt år (obehagligt effektivt) så ingick en oräknelig radda goda flaskor. Men de glas som jag minns med mest känsla är kanske inte de bästa jag drack, utan de som fått sitt djup från tillfället. Här är ett urval:

1. När jag avbröt flytten till USA för att istället ta uppdraget som vinansvarig för SeaDream Yacht Club firades det i Comtes de Champagne från Taittinger. Passande nog var familjen Taittinger sedan de första jag bjöd in för att hålla vinmakarmiddag ombord!

2. Årets bästa vin är svårt att kora. Men de två som biter sig fast hårdast är Moric 2004 ”Alte Reben” Neckenmarkt i soffan hos vinmakaren Roland Velich i Österrike, och första munnen Ceritas ”Peter Bass Vineyards” Sonoma Coast Chardonnay hos den först rätt dryge vinmakaren John Raytek i ett garage i Sonoma. Jäklar vilka viner, jag var inte beredd!

Moric Austria Wine

3. På första dejten med kärleken drack jag ett glas Arnot Roberts Syrah på Gaston. Vinet var mycket bra men samtalet var ännu bättre. Jag har inte slutat skratta sedan den kvällen så nu letar vi lägenhet med plats för två plus vinkyl.
(Oförskämt fiskande: har du en trea eller fyra i Stockholms innerstad att hyra ut i minst ett år till ett ansvarsfullt par? Maila mig!)

4. Mitt eget vin ligger äntligen på flaska. Första glaset av min Petite Sirah (som nu går under namnet ”Pas Petit” och släpps sent i vår i BS) var en speciell känsla. Stolt.

Erica Landin mitt eget vin pas petit

5. För 10 år sedan gav mormor mig receptet på sin signaturkaka, den perfekta, luftiga drömmen. Hon sa att jag inte fick göra den så länge hon levde. För en månad sedan bakade jag dem för första gången, till hennes minnesstund. Jag saknar henne varje dag. Vi skålade till mormors ära i släktens graverade kristallglas med en roséchampagne från Palmer.

Mormor minne

6. Året slutar om några timmar, i sällskap med kärleken (som inte klarar lika mycket champagne som undertecknad och därför lär mixa cocktails istället), goda vänner, nästanfamilj, nya vänner och universums bästa grannar. Det är till dem, till mina föräldrar och min syster i USA och till alla nära och kära runt om i världen (samt till er läsare!) som jag höjer ett glas ikväll. Ett glas eller tre. Champagne såklart. Denna gång från odlaren Paul Dethune.

Gott Nytt år 2015 – må det bli lika minnesvärt som 2014!

 

 

 

 

LOADING..