Det är många som börjar fundera på champagne till nyår. Nyårsafton är den dag vi dricker som allra mest champagne, trots att jag jobbar hårt på att att få er till att njuta ädla bubbel resten av året också. Några tips kring nyår och champagne delar jag i veckorna som kommer på amerikanska onlinemagazinet Snooth samt i flertalet stora svenska mat- och vintidskrifter.

Mycket av det mest roliga i bubbelväg ligger (som vanligt) i Beställningssortimentet. Första hälften av listan blir för den som vill plocka direkt från hyllan på ett större Systembolag och andra hälften blir godbitar ur beställningssortimentet (vänta inte med att beställa så det kommer i tid!) Den som vill jobba liiite hårdare för tips på andra bra flaskor kan titta på sökord “champagne” här på bloggen. Många bra tips, jag lovar.

Champagne Nyår 2014

Husen:

Ska du ha standardcuvéerna från stora hus är det tre jag hyllar högst, utan tvivel (finns på halvflaska, helflaska, magnum etc):

Louis Roederer med Brut Premiere, 399 kr – rostat bröd, vanilj, saftiga äpplen. Denna gräddiga, eleganta snygging är en klassiker.

Bollinger med sin Special Cuvée Brut, 439 kr – fyllig, kraftig med mycket rostade nötter, nougat och röda äpplen (Testa även roséchampagnen!)

Taittinger med sin Brut Reserve, 379 kr – ett hus som har ryckt upp sig rejält på senare år och nu kan stoltsera med en mycket trevlig, klassisk champagne. Men jag skulle lägga några kronor till och testa det supergoda, krämiga, mineralstinna Grand Cru-vinet Prélude, 449 kr i BS.

För budgetchampagne med kvalitet som klart överstiger prisnivån, testa Palmér & Co Brut Reserve, 229 kr (eller den ännu bättre roséchampagnen i BS, nr 82260, 289 kr).

bollinger special cuvée till nyår 2014

Budgetbubbel:

Mousserande från Bourgogne: 129 kr, Clotilde Davenne Brut Extra – Doftar som en helt äppelträd men har den fina syran och balansen hos ett kvalitetsvin. Clotilde med sin lilla vingård i Chablis har svårt att få tag på tillräckligt med druvor för att tillfredsställa svenska marknaden!

Mousserande från Nya Zealand: 139 kr, Cloudy Bay Pelorus – ett av de få mousserande viner som kan lura mig att det är äkta champagne.

cremant de bourgogne bubbel mousserande nyår Clotilde Davenne

Utmärkt champagne från odlare som gör sitt eget vin, på hyllorna:

Pierre Peters Cuvée de Reserve, 299 sek – elegant, snygg, mineralisk. Perfekt aperitifchampagne som alla kommer gilla.

Huré Freres “Terre natale” 2002, 449 kr – när jag provade viner från säkert 30-40 små producenter under ”vårsalongerna” i Champagne så stack denna lilla odlare ut för sin exceptionella kvalitet och vinernas personlighet. Detta är en tillfällig lansering – jag hoppas få se mer av dem!

Lyx:

Champagne Charles Heidsieck Millésime Brut 2005, 649 kr – ej att blanda ihop med husen Piper Heidsieck eller Heidsieck Monopole som båda håller lägre snittnivå på vinerna i blandningen. Blev jätteglad av att denna producent äntligen kommit till Sverige.  Årgångschampagnen är en dröm.

Taittinger Comtes de Champagne, 1200 kr – tillsammans med Krug och Cristal mina favoriter bland husens lyxcuveer. Krämig, gräddig med toner av rostat bröd, kaffe, choklad… Serveras gärna i vitvinsglas för optimal aromutveckling.

 
Charles Heidsieck champagne till nyår

Godbitar ur beställningssortimentet:

Tarlant Brut Zero, 299 kr (BS) – kruttorr med maffig doft och hög syra – till aperitif! Och ostron! Eller huvudrätten på fisk och gräddig citrussås! 

Lanson Extra Age Brut Rosé 599 kr (BS) – högre snittålder på vinerna i blandningen ger ett mycket fylligare, mer generöst vin med underbara bäriga toner, krämig mousse och bra balans.

Ekologisk champagne i BS:

Leclerc-Briant “Les Crayeres” Premier Cru 331 kr (BS )

Francoise Bedel “Dis Vin Secret” 342 kr (BS) – ett av mina storfavoriter i den fylligare kategorin. Unikt och mycket gott.

 

 

  1. Dan, håller helt med dig! Tyvärr är champagne alltid så väldigt dyrt men jag kan inte låta bli – kärleken till champagne var det som fick mig att lämna tidigare karriär för att satsa helhjärtat på vinet. 🙂

  2. Josefine, ska bli kul att höra om du gillar Tarlant!

  3. Tror som du Anders, att Ulrik har någon koppling till bolaget. Hatt & Söners kvalitet har varit från ok till undermålig de gånger jag har testat deras champagner. Och helt klart för höga priser och för mycket manipulativ marknadsföring. Finns mycket bättre saker att få tag på i samma prisklass.

  4. LR är ett kanontips bland flera mycket goda. Hatt et Söner? Antar att de närmst sörjande är de enda som dricker eländet så hur mycket har du investerat Ulrik?

  5. Ulrik skriver:

    Själv föredrar jag Hatt et Söners Brut, årgång 2008, enbart på Chardonay druvan (BdB), icke malolaktisk jäsning och bara 379:- på bolaget! Ett fynd! Skål!

Comments are closed.

LOADING..