Ni som läser här regelbundet har säkert koll på att jag inte gillar viner skapade för den svenska marknaden – jag vill ha vin med ursprung, med själ. Det betyder tydligen inte att jag aldrig gillar ett vin med köpta druvor, som är gjort för oss här i norr.

Oenoforos är Sveriges största vinimportör. De står bakom otaliga boxviner och billiga viner skapade för den svenska marknaden – tänk Zumbali och Vernissage. Ofta tappas de (och ibland justerar man smak och stil lite till) i vinfabriken/tappningsanläggningen i Simrishamn. De har även en portfölj bra viner  – ingenting härtappat utan toppviner som Champagne Egly-Ouriet, Ornellaia, Elio Altare – men tjänar det mesta av sina pengar på ”skapade” viner.

Företaget har byggts av en riktig entreprenör; en man med tudelat rykte – svår att ha att göra med men med vision och vilja.

Men nu vill han inte bara göra billiga boxar längre, han vill göra egna viner i den högre skalan. Jag var tveksam (och fördomsfull). En Brunello di Montalcino gjord av Oenoforos kunde bara vara uppsötad, övermogen, kompakt, identitetslös. Jag hade fel.

IMG_1401.JPG

Poggio Nero Brunello di Montalcino 2008 är lätt, elegant, klassiskt. Tanninerna är silkesmjuka, syran är hög, doften är finstämd med toner av läder, tobak, röda körsbär. Oenoforos kallar det ”fylligt” men jag håller inte med och för mig är det positivt att de vågade. Mina föräldrar gillar viner från Nya Världen med mycket kropp och mörk frukt men gillar inte tex Bourgogne. De var tveksamma till detta vin. På grund av den höga syran behöver vinet mat – vi drack det till en italiensk charktallrik. Då blev även föräldrarna mer positivt inställda.

Vinet kostar 169 kr i BS, nr 75421. Priset kommer säkert höjas när vinet har fått fäste på marknaden. Kvaliteten är högre än priset i dagsläget. Funderar du på julklappar? Om man beställer minst tre så kommer det i trälåda (gäller fram till årsskiftet).

Så, nu sväljer jag min fördom och ger vinet Poggio Nero Brunello di Montalcino 2008 tummen upp.

  1. Min stor förbannelse o.. besvikelse. Aldrig mer av detta

  2. Gonza skriver:

    Ungefär samma här, men som alltid är det skoj att bli positivt överraskad! Hämtade min låda i lördags.

    1. Jag har en flaska till, ska kanske prova den till julskinka dagen före julafton (när det är griljeringsdags) 🙂

Comments are closed.

LOADING..