Vad gjorde dina släktingar år ’63? 1863, inte 1963. Min mormors mormor var kanske född då men det är så länge sedan att jag inte ens vet.

Jag sitter med ett litet, litet glas portvin framför mig. Vanligtvis spenderar vi vår energi på att hitta smaker och dofter i ett vin. Idag funderar jag snarare på allt som har hänt sedan druvorna till det lilla glaset skördades, trampades och jästes. Vinet är nämligen 151 år gammalt. 151!

IMG_1294.JPG


1863 är Adam Lincoln president i USA och har börjat sin kamp för att avveckla slaveriet. Det är ungefär vad jag minns från historielektionerna i High School. ALLT jag vet om min släkt har hänt efter det.

Det är just detta som är så häftigt med vin – det är en levande produkt som binder oss till vår historia. Efter 151 år har detta vin från kvalitetspruducenten Taylor’s koncentrerats och utvecklats, fått otroliga rökiga toner nästan som en bränd tarte tartin. Syran och balansen finns kvar. Det är ett häftigt vin på så många sätt. Min vän och kollega Niklas Jörgensen (en av världens främsta experter på starkvin) sa att han inte gillar konceptet med supergamla (superdyra) portviner för det lockar fel publik och representerar inte Port rätt men samtidigt håller han med ”det är ett superhäftigt vin, det doftar historia. Magiskt.”

För nästan 25000 kr flaskan får jag nöja mig med denna skvätt men det betyder inte att julen blir portvinsfri.

Taylor’s gör min favoritport, en komplex och intensiv 20-årig Tawny med toner av smörkola, kaffe och fikon. Ett litet glas räcker länge framför brasan. Den finns inte på Systembolaget just i år men den 10-åriga varianten är ett trevligt alternativ för halva priset.

IMG_1295.JPG

LOADING..