Vad har Starbucks och Monsanto gemensamt? En viktig detalj verkar det som – de tillhör båda en organisation som stämmer staten Vermont i USA för att de nu avkräver livsmedelsbolag att märka ut mat som är genmodifierad (GMO). I EU är detta redan lag men inte i USA. Monsanto är ett av de värsta bolag jag vet – de använder skrämselpropaganda för att försvara genmodifiering, att sätta bönder i skuld och för att få fortsätta sälja miljö- och hälsofarliga pesticider och herbicider. Varför Starbucks skulle ställa sig bakom Monsanto i frågan förstår jag inte. Om inte maten och kaffet de säljer har någonting att dölja…

Starbucks har profilerat sig som miljövänliga, socialt ansvarstagande och hippa. Jag har en tacksamhetsskuld till dem för att de äntligen gjorde det möjligt att dricka kaffe i USA (även om jag fortfarande föredrar de flesta svenska caféers kaffe). Nu expanderar Starbucks i Sverige. Föga förvånande – de är som McDonalds och planerar att erövra världen. Det är ingenting negativt i sig, även om jag hoppas att de inte slår ut små caféverksamheter. Goda sallader har de också, det ger bonuspoäng.

MEN: Om jag ska ta emot Starbucks med öppna armar måste bolaget sköta sig i alla led och över hela världen. Då kan man inte göra gemensam sak med Monsanto och stämma de som arbetar för mer transparens och konsumentmakt. Därför ställer jag mig bakom de som samlar underskrifter för att tvinga Starbucks att dra tillbaka sitt stöd av MonsantoOm de ska vara kvar i organisationen som sköter stämningen måste de gå ut och publikt ställa sig mot stämningen och för transparens i GMO-frågan.

starbucks_mug

(När vi ändå är igång – jättebra med hållbart odlade kaffebönor till kaffet, det bör bli hygienfaktor bland kaffekedjor i Sverige. Visste du tex att ALLA kaffe från Arvid Nordqvist är hållbart odlade? Kan någon vara först med att använda bara ekologisk mjölk också?)

 1. Dojjan skriver:

  Barista använder väl bara ekologisk mjölk?
  Apropå ”hållbart odlade kaffebönor” så är det något jag har svårt för. Det finns en märkning, Rättvisemärkningen, som är känd och ganska välkontrollerad, som alla vet vad den innebär.
  Men att jag ska förväntas lita på att jag och Starbucks har samma åsikt om vad som är hållbart odlat? Icke.
  Jag tycker snarare att det är suspekt att de inte använder enbart Fairtrade-bönor. Och för att ta Barista som exempel igen, så är det ju en liten och relativt nystartad cafékedja i förhållande till Starbucks, men de lyckas använda enbart Fairtrade och ekologiskt och ändå ha lägre priser.
  Jag har länge stört mig på att Starbucks inte har Fairtrade-bönor, och med den senaste koalitionen med Monsanto-svinen tror jag att min kaffebägare har fått sin sista droppe.

Comments are closed.

LOADING..