Varje gång jag åker till Champagne (det blir rätt ofta) slänger jag ned några okända flaskor i bagaget för att upptäcka på hemmaplan. Tänk att flaskan som följde med förra gången – Paul Dethune Grand Cru Extra Brut – bara säljs i en handfull exemplar i Frankrike och bara i en butik. Resten går på export. Det fick jag veta när jag träffade just Paul Dethune och hans fru i Stockholm idag.

IMG_1011.JPG
trots att Dethunes champagner från Grand Cru-byn Ambonnay bara säljs i Sverige genom direktimportören Franska Vinlistan så har vi seglat upp som tredje största exportmarknad efter Japan och Storbritannien. Odlaren som bara gör 50 000 flaskor om året ville få lite koll på oss och är redan impad av svenska kunskapsnivån kring champagne! Och jag är impad av champagnerna.

IMG_1007.JPG

Från imorgon så släpper Franska Vinlistan champagnerna i paket om sex (för extra Brut och Blanc de Noirs) och i paket om tre för årgångsvinerna och det häftiga Cuvée l’Ancienne. Pris på mellan 269-829 kr flaskan. Speciellt Extra Brut, med Grand Cru-druvor och extra låg sockerhalt är riktigt läcker för ett klart överkomligt pris (269 per flaska i sexpack). Doften är fyllig, nötig, inbjudande och i munnen visar den finfin syra och elegant mousse (bubblor). Om du är osäker på vilken champagne du ska ha till nyår, beställ denna eller läckra Blanc de Noirs (på bara pinot noir) för bara några kronor till. Kan inte gå fel. Lådorna släpps ikväll och kommer sälja slut direkt så jag rekommenderar dig att ta en titt!

 1. Ingrid skriver:

  Hej, jag kan inte annat än att hålla med. För snart två år sedan besökte vi Paul Dethune och hans fru Sophie, och maken till charmerande franska champagnemakare har har vi aldrig träffat. Han kanske är något reserverad, men huntrun Sophie – ett socialt geni. Nu spelar det förståss ingen roll med tanke på hur champagnen smakar, men medge att en känsla för vinmakaren och ursprung har betydelse när man bedömmer slutprodukten. Efter den lunchen hos Dethunes är vi sålda på Deras bubbel. Kan verkligen rekommendera denna bekantskap!

  1. Så kul att höra Ingrid! Ja, han är lite tystlåten men på franska (och med nördiga samtalsämnen som vetenskapliga detaljer i odling och vinmakande) gick han utmärkt att få igång. Trevlig fru också men för ovanlighetens skull (har jag förstått i efterhand) så pratade inte hon så mycket eftersom han gjorde det! 🙂
   Tyckte det var bra champagne och efter lite googling är priset på extra brut lägre hos Franska Vinlistan än jag kan hitta i andra länder så det kanske är läge för en låda till jul och nyår. Om jag bara kan hitta lite plats i vinkylen…
   Hur var er resa till USA förresten? Du vinner ju pris som den av mina läsare som har kommenterat mest så vill gärna höra om ni har användning av tipsen!

Comments are closed.

LOADING..