I somras tog jag äntligen tag i min okunskap kring österrikiska viner. Några dagar runt vindistrikten gav vackra bilder och trevliga möten men främst hundratals flaskor vin att prova. Jag var imponerad av flera eleganta röda viner, speciellt på druvan Blaufränkish med sin fina syrlighet. Däremot visar det sig att österrikarna själva hellre dricker vitt, speciellt de som är riktigt vinintresserade. Det är tvärt emot hur vi har det i Skandinavien där rött alltid dominerar säljsiffrorna.

Fred Loimer Österrike

En av de mest intressanta producenterna jag besökte tillsammans med DIs vinskribent Per Styregård var Loimer i Kamptal. Fred Loimer har utvecklat sin egen variant av ekologisk/biodynamisk odling som han kallar Bio-Logical. Språkumor. Han gillar logik och beprövade metoder helt enkelt, vilket gör honom kritisk till vissa (flummigare) delar av biodynamiken. Men vanlig ekologisk odling räcker inte för Fred, han vill även sträva efter balans i det kretslopp som är hans vingård.

IMG_6368

Bra viner med snygg design blir det. I somras var jag mycket förtjust i deras rosévin på Zweigelt. Men Österrikarna själva dricker gärna vitt även på vintern. Varför inte… Därför kommer här två vita vintips.

Nu på fredag (7 november) släpps två vita viner från Loimer. Den ekologiska Loiserberg Riesling för 189 kr (lagra så får den läckra toner av cykeldäck och blöt skiffer 😉 ) och ett gott vitt vin på ”nationaldruvan” Grüner Veltliner. Loiserberg Grüner Weltliner för 149 kr har härliga toner av päron och mandarin blandat med en aromatisk kryddighet. Det är ett gott vin till fylliga, krämiga kycklingrätter kryddade med blandade örter. Jag har hamnat i en period av thaimat till vardags och ska testa vinet till en gröncurry med kyckling och glasnudlar. Säg gärna vad ni hittar för favoriter!

PS även Vinguiden gillar Loimer och har några ytterligare tips på bra viner som släpps på fredag

 

LOADING..