Vi stannade i Malaga på vinresa med skeppet den här veckan. Utöver ett besök i den fantastiska katedralen blev det så klart vin. Det är inte en av Spaniens stora vinregioner – det är helt enkelt för hett och svårarbetat för att kunna tävla med Rioja eller Ribera del Duero. Främst gör man sött vin på druvan Muscat d’Alexandria. Jag hade fått tips av en kollega att besöka Bodega Jorge Ordonez. Jorge kommer från Malaga men gifte sig med en amerikanska. Han är nu den största importören av spanskt kvalitetsvin till USA.

IMG_0723

Men hjärtat längtar alltid hem och även om Jorge fortfarande bor i Boston har han startat en vingård i bergen bakom Malaga som hans syster Victoria driver (och som Jorge besöker så ofta han kan).

Vingård Jorge Ordonez Malaga

De har de mest svårarbetade vinodlingar jag någonsin har sett. Att använda maskiner här vore helt omöjligt men jag hade nästan svårt att förstå hur människor (och åsnor) kunde klara det. Brant, men ljuvligt vackert, med Sierra Nevada åt ena hållet och havet åt andra hållet. Och hett. Trots att det var slutet av oktober hade vi 38 grader. Blåsten gjorde det hanterbart.

IMG_0730

Vi provade både torra och söta viner. Det torra vinet Botani på Muscat var aromatiskt, blommigt men med bra syra. Gott som mingelvin. Det röda Botani, på Grenache, var lite stökigare. Det söta Victoria #1 kändes för tunt men Victoria #2 var härligt. Koncentrerad tropisk frukt – lychée, lite grapefrukt, passionsfrukt och mango – och fräsch syra. Det går åt SJU kilo druvor för att göra EN flaska! Alkoholhalten var bara 10% så det passar som lyxigt “bersåvin”, till ankleversnittar eller till en osttallrik. Victoria #2 serverades på Nobelfesten 2012 (samma år som jag intervjuade två nobelpristagare – en mediecirkus!) och på Drottning Elisabeths 88:e födelsedagsmiddag.

IMG_0731

Nästa gång du är i Malaga på semester och har en eftermiddag över – ring Bodegas Jorge Ordonez och be dem att få koordinaterna till vingårdarna. Köp en flaska Victoria #2 och lite picknickmat från El Corte Ingles och kör de 45 minuterna upp i bergen. Det kommer bli en utflykt att minnas.

LOADING..