Vi vinskribenter brukar ibland skämta om att alla viner – oavsett hur stilen egentligen är – beskrivs som ”fylliga” på systembolagets hyllor. Att beskriva ett rödvin som ”lätt” är en garanterad försäljningsflopp. Det är synd. Rätt vin till rätt tillfälle (och mat) borde vara devisen och där har de lätta, eleganta vinerna en given plats.

Igår valde jag ett ”lätt” vin ur vinkylen men inte för att jag hade planerat det så. Jag tog en flaska sydafrikansk syrah till vad som skulle bli renköttbullar. Tyvärr var köttet härsket och åkte i soporna…

Vid det här laget hade jag provat vinet, som jag gissade skulle vara fylligt, mörkfruktigt och passande till vilt. Det var istället lätt, med sirlig syra. Snabb vända ned till Cajsa Warg för att köpa hönsfärs istället (superbra ny ekologisk produkt, smakrik till lågt pris!). Med hönsköttbullar, lingonsylt och ett mos på gröna ärtor var vinet väldigt lyckat!

IMG_0625.JPG

Summeringen blir som följer:
1. Inte ens vinskribenter vet alltid vad det ska vara för stil på vinet i flaskan
2. Sydafrika levererar numera en hel del riktigt snygga, eleganta viner
3. Till rätt mat kan ett lätt rödvin vara bättre än ett tungt, fylligt

Och sist men inte minst:
Testa gärna Redford Dale ”Nudity” Syrah, ett vin som är gjort med så lite tillsatser som bara möjligt (inte ens tillsatt svavel och ändå superrent och läskande!) Mörka men sirliga toner av körsbär, lingon och plommon, lite peppar och mycket fräschör. Finns på glas på Ekstedts. Annars finns http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/?searchquery=Radford&sortfield=Default&sortdirection=Ascending&hitsoffset=0&page=1&searchview=All&groupfiltersheader=Default&filters=searchquery%2c&ny=1 från Radford Dale på Systembolaget!

LOADING..