Ärligt nu, detta borde med all internetlogik bli mitt mest lästa inlägg under 2014. Inte för att det är det mest informativa jag har skrivit men en liten nyvaken kattunge och grym (ekologisk) champagne – kan väl inte bli mer rätt?

IMG_0598.JPG

Jag hade ett möte utanför Troyes i södra Champagne och svängde ned en kortis igår. Eftersom vi var i Aube så tog jag chansen och besökte den ekologiska champagneproducenten Fleury. Den här producenten var väldigt tidig med att bli helt ekologiska och deras egna marker är även biodynamiskt certifierade.

Jean-Sébastian är ödmjuk, trevlig, nästan blyg men vet att han har en bra produkt i ryggen. Det är andra gången vi träffas men detta var första gången jag var i Aube – den något ignorerade södra delen av Champagne där även tex Drappier huserar.

IMG_0562.JPG

Jag har rekommenderat deras Blanc de Noirs (gjord på främst Pinot Noir) i flera artiklar. Den rekommendationen står sig. De har däremot en uppsjö fantastiska viner där min favorit är årgångschampagnen från 2002 samt en riktigt kraftig, matig rosé. Det var väldigt kul att testa hans viner på druvor som vanligtvis inte förekommer i Champagne – nydegorgerad Pinot Blanc och Pinot Gris speciellt. De planterar till och med nya plantor av dessa druvsorter vilket tills nyligen var förbjudet.

IMG_0581.JPG

IMG_0574.JPG

Kattungarna då? Den hörde hemma hos vinhandlaren där jag hade möte. Tror inte jag gav ett så koncentrerat intryck (förutom när vi testade viner som kan platsa på vinlistan på SeaDream Yacht Club till våren). Den lilla gosingen i första bilden blev favoriten – pigg och nyfiken – men även två syskon var så underbara att hjärtat brister. Funderade på att ta med en hem men det blev istället 14 flaskor odlarchampagne från spännande lilla ”naturvinsinriktade” butiken/restaurangen Aux Crieurs du Vin i Troyes (en favorit från champagneexperten Peter Liem)

IMG_0599.JPG

LOADING..