Svenskt vin

För något år sedan skrev jag en artikel i en mattidning om hur internationella vinexperter rankade svenska viner som de fick prova halvblint (halvblint betyder att man vet vilka flaskor man provar men inte vilken som är i vilket glas. Helblint så vet man ingenting om vinet).  De var imponerade med tanke på vårt kalla klimat men det var inga lovord kanske. Jag fick sedan frågan av Jancis Robinson om jag kunde skriva paragraferna om svenskt vin till ”vinbibeln” The Oxford Companion to Wine. Kul! Men jag är ingen expert. Mina kollegor i söder (=närmare vingårdarna) har bättre koll. Anders Öhman, vinutbildare på Gustibus och Magnus Eriksson som skriver vin för Helsingborgs Dagblad och en svensk mattidning har båda bra insikt i vad som händer. Därför var det kul att läsa Magnus inlägg om årgång 2013 och den svenska vinnäringen på HD.se idag. Om du är nyfiken på att veta om vi verkligen kan göra vin i Sverige, klicka här!

Själv är jag på väg till Paris med en snabbsväng till Troyes i södra Champagne. Där VET jag att de lyckas bra 😉

LOADING..