Igår var exportchefen för Argentinas största ekologiska producent Domaine Bousquet i stan så vi tog en lunch. Samtalet halkade in på ekologi och ekologiskt märkning i jämförelse med de mycket svagare men mer brett använda märkningarna ”sustainable”. Sustainable (hållbart) kan vara en bråkdel så bra som ekologiskt eller i princip gå hela vägen och det finns inget sätt för konsumenten att veta.

IMG_0506.JPG

Lilla importören Vinia har några av Sveriges mest sålda ekologiska varumärken så som just Domaine Bousquet och även sydafrikanska Org du Rac. VD:n Per Engström (med kollega Rebecca Hedlund) var med oss på lunchen. Jag visste inte att de har 90% ekologiska producenter i portföljen och jobbar på att få de sista att konvertera till ekologiskt också. Tummen upp Vinia! Per hade en god tanke – han efterlyser en märkning för de producenter som går nästan hela vägen till eko. En märkning för de som jobbar väldigt bra men vill behålla möjligheten att spraya bekämpningsmedel någon gång när det är riktigt svåra förhållanden tex.

IMG_0510.JPG

Självklart kommer ett vintips. Trots att argentinska viner ofta är ”för mycket” för mig (för mycket alkohol, ek, koncentration…) så hittade jag en jättetrevlig 2012 Malbec Reserve för bara 101 kr (i BS)! Fortfarande mörk frukt men med mer elegans och inte så tung som vissa Malbec lätt blir. Testa som höstvin, köp några flaskor till middagen med vänner, den här stilen passar många. Och flaskan är snygg. Man behöver alltså inte kompromissa för att dricka ekologiskt – tvärt om. I den här prisklassen är vinet ofta bättre om det är eko.

IMG_0508.JPG

LOADING..