Sista dagen på vinresa med SeaDream Yacht Club tog jag gästerna till vingården Fattoria le Pupille för att träffa Elisabetta Geppetti. Elisabetta är en av de där personerna som har använt sin kraft och energi för att förändra vinindustrin. När hon började som vinmakare som ung tjej var det ingen i det machostyrda Italien som tog henne på allvar. Området hade inte heller något vidare rykte.

Sin första skörd på egen hand gjorde hon som 20-åring. Nu, 30 år senare, tar man henne på allvar även om hon säkert fortfarande fightas en del. Elisabetta har hjälpt till att driva fram en kvalitetsappellation i södra Toskana – Morellino di Scansano – och hennes Super Tuscan ”Saffreddi” på Cabernet och Merlot får skyhöga poäng. Även av mig. Grymt bra.

IMG_0405.JPG
IMG_0408.JPG

Sangiovese från den här delen av Toskana är fruktigare, friskare och ska oftast drickas ung. De funkar till och med till fisk och vegetariskt. Inga sträva tanniner. Kullarna är bördiga och har mindre lutning.
Hennes ”riserva” däremot har struktur, intensitet och tål lagring. Likaså Saffreddi som blir ljuvlig med åren, ett riktigt samlarvin i prisklass 500-700 kr. Ska se om någon svensk importör kan nappa på att jobba med henne snart… Till dess – Danmark har bra utbud!

IMG_0415.JPG

Vinerna i all ära, tror gänget var mest tacksamma för att denna stora vinpersonlighet inte bara lät oss titta på nära håll på vinmakandet (pressning, sortering, jäsning – vi kom ju under skörden) utan faktiskt ställde sig själv och lagade lunch till 25 pers! Gott var det också… Jag var otroligt nöjd, det är såhär jag själv har lärt känna vinvärlden och det kändes bra att få förmedla just den personliga, entusiastiska känslan till mina gäster. . Tack Elisabetta!!
IMG_0422.JPG

LOADING..