Vinproducenter vet vad vi vill höra. Självklart har vinerna odlats ekologiskt även om just denna vingård inte tycker sig behöva certifiering. Inte tillsätter de någonting, någonsin. Bara de bästa druvorna används. Och så vidare. Ibland stämmer det men väldigt ofta är det en sanning med modifikation.

Häromdagen besökte jag en fin gård i Provence. Inga namn nämnda. Gott och mycket känt rosévin. På frågan från en i gruppen om de spontanjäser vinet säger guiden ”vi tillsätter jäst för att starta jäsningen. Men inte aromatisk jäst!”

Aromatisk jäst är jäst som tillför smak eller doft till vinet, oftast en fruktarom. Typexempel är billig Beaujolais där man hittar en skumbananliknande doft tillsammans med godiskörsbär. Ingen producent med självaktning skulle berätta för konsumenten att de använder detta, trots att det är lågt ifrån ovanligt.

Humorn i guidens uttalande kom sedan när vi gått igenom vineriet. Vid dörren står en stor låda av vaddå? Gissa! Aromatisk jäst!

IMG_0352-1.JPG

LOADING..