”Fuck-you-money”

Det är många som, när de hör vad jag jobbar med, säger att jag har haft tur, att de önskar att de kunde göra detsamma, att jag har flyt. Vill då gärna säga:

Det är inte ”tur”: det är planering och hårt arbete. Och du kan göra detsamma om du bestämmer dig.

Att jobba som vinskribent och vinexpert är jäkligt kul men knappast lätt. Att gå runt som frilans är nästan omöjligt om man bara skriver. Det jag gjorde innan jag sa upp mig från jobbet var att spara, spara, spara och vara strategisk i mina utgifter. Det tog mig flera år innan jag kunde ta ut någon ny lön i egna bolaget – år där jag förvisso kunde njuta av vinresor och vinmiddagar i tjänsten men privat spenderades inte många kronor. Inga utemiddagar med vänner, ingen bio, inga nya kläder, inga rena semesterresor…

Mitt sparkapital (och rejält reducerade utgifter) gav mig möjligheten att både säga upp mig och bygga min nya karriär strategiskt. Ta uppdrag där jag lärde mig mycket och fick bra kontakter snarare än att springa på allt som gav en intäkt. Vara oberoende och inte ”till salu” när det kom erbjudanden som skulle förstöra mitt journalistiska förtroendekapital.

Mitt tips till alla – oavsett om du funderar på ny karriär nu eller i framtiden eller inte alls än – är att spara ihop minst en årslön. Köp inte en så stor lägenhet att alla pengar går till lånet (som säkert blir dyrare framöver). Skippa små utgifter och fundera på om du verkligen behöver den där nya tröjan. Ta ALDRIG lån för konsumtionsvaror! Visst ska man unna sig (speciellt när det gäller ett gott vin 😉 ) men friheten av att ha ”fuck-off-money” på kontot ska inte underskattas.

Så när Nyhetsmorgon sprang på mig igår på väg till gymmet igår och frågade ”hur sparar du pengar i vardagen” så hade jag svaret redo. En del av det kom med här: TV4 Nyhetsmorgon Ekonomens Spartips

PS I USA pratar man om ”fuck-you-money”; det kapital som krävs för att man ska kunna sluta bry sig om vad andra tycker. Jag föredrar att tänka på vilket sparkapital som gör att man kan våga satsa på sina drömmar även om det inte går vägen från dag ett…

  1. Det där är jätteviktigt. Oavsett om du vill byta karriär, satsa på att bli frilans eller något annat, en årslön på banken är ett mycket bra mål. Själv är jag inte där än, men jag kämpar på! Och precis, även om ”tolvorna” eller ”nollniorna” är HELT FANTASTISKA och ”du MÅSTE köpa!!!” så behöver an vara lite självkritisk ibland och fundera vad målet är. Ha det gott!

Comments are closed.

LOADING..