”Ditt vin är ‘shaken not stirred'” skrev pappa i ett sms idag. Visar sig att Napa och närliggande Sonoma (och till del även San Francisco) har fått en släng av jordbävning. 6.0 på Richterskalan!!! Föga förvånande eftersom hela regionen ligger på rejäla förkastningslinjer. Den mest kända – Saint Andreas – har flera vingårdar på sig. Det var den som släppte efter och gav den stora jordbävningen som förstörde San Francisco 1906 och det är sannolikt den som var upphov till nattens jordbävning.

IMG_9730.JPG

Jag har kollat med vänner och kollegor i området och alla är ok. Lite stök bland vintunnor blev det dock och vissa lär ha förlorat en hel del vin. Som tur är (?) förbereder man sig för jordbävningar i dessa områden. Som vinmakerskan Cathy Corison uttryckte det imorse – ”När jag byggde mitt vineri svor jag åt alla jordbävningsrelaterade byggnadskrav. Tacksam nu.” Kristen och Jamie Kutch som jag besökte förra veckan hade klarat sig bra till skillnad från grannarna men jag undrar hur det går med alla kylaggregat för jästankarna nu när strömmen har gått! Jamies fina pinot noir behöver lite kyla under jäsningsprocessen för att behålla sin elegans…

Hursomhelst tänker jag på vänner och alla vinmakare i Napa och Sonoma idag. Tycker vi stöttar dem denna vecka genom en liten njutbar solidaritetshandling: Drick Kaliforniskt!

Tips från Systembolagets begränsade utbud:

Robert Sinskey Cabernet Franc
Girard Old Vine Zinfandel
Copain Syrah
Corison ”Kronos” Cabernet (dyrt men stort – lagra!!)

Eller varför inte en jag inte har provat, med det passande namnet ”Earthquake”…

Se även alla amerikanska viner från www.gastonvin.se
Samt
Kutch Pinot Noir hos www.robersonwine.se

LOADING..