Hemmagjord sötlakrits – recept?

Jag gillar lakrits, speciellt sötlakrits. Att göra egen, hemmagjort sötlakrits har varit ett mål ända sedan jag slutade äta vetemjöl. Det är kanske inte möjligt att få till ett recept utan gluten men jag ville iallafall försöka. Problemet var att jag trots allt googlande inte kunde hitta ett recept att börja med!

Mitt postombud har mer eller mindre vikt av från att vara den lilla tobaks- och tidningshandel den en gång var. Det är ny en av Sveriges bästa lakritsbutiker. Vare gång jag ska hämta paket blir jag lockad av ägarens senaste inköp. Häromdagen, när mamma (på besök från USA) skulle fylla på lagren med lakritsströssel, sötlakrits och salmiak, berättade jag för ägaren Lars att jag letar recept. Han frågade i sin tur en leverantör. Jag har inte testat detta än men är nyfiken på att göra det så fort jag är hemma från semestern. Med vetemjöl först, sedan för att vidareutveckla. Men det stora problemet är tydligen att sista steget för det mer eller mindre omöjligt att göra hemma för att trycket i slutsteget måste vara så högt… Någon som har erfarenhet?

Recept på mjuk sötlakrits:

500gr vetemjöl
300gr rörsocker
Sirap (hur mycket är en bra fråga…)
75gr druvsocker
25gr fruktsocker
150gr lakritspulver
10gr kalciumsorbat
koka allt till ca 140 grader, det ska få samma konsistens som potatismjöl.

Sedan måste massan pressas ihop (extruderas) för att få konsistens vilket är lite trixigt. Det krävs ett otroligt tryck för att det ska bli rätt konsistens, inte bara en degklump, och frågan är vad man kan använda… Tips?

Om du inte vill krångla med egen lakrits, bara äta, har lilla Lakritshandeln (även kallad Folkungagatans Tidningar och Tobak) alla tänkbara sorter. Lars ger ibland bra rabatt för de som följer på Twitter, Facebook eller instagram. @lakritshandel De har en webbshopp och butik på Folkungagatan på Södermalm.

 1. Johan skriver:

  Johan Bulöws delikata sötlakrits görs på rismjöl och är glutenfri. Så det går bevisligen att få till ett glutenfritt recept.

 2. Ben skriver:

  Det borde gå att pressa i ett skruvstäd. Du behöver en kort bit av ett rostfritt rör att använda som form, ca 5 cm och lika mycket i diameter. Tältj sen till två träbitar som passar i röret, fyll röret med lakritsmassa och pressa in träbiarna i röret genom att sätta det i städet och dra åt. Borde bli flera tons tryck.

 3. anders skriver:

  skulle skippa kalium sorbatet.. ska väl ätas färskt? nyfiken på hur det gick..

  1. Tyvärr har jag inte kommit till skott – det där med pressen lät svårt. Men när jag tittar på mjuklakritsrecept på engelska nämner man inte trycket så det kanske går?

 4. Tack för att du talar om att vi finns. Lite nyfiken på hur det har gått med att göra mjuk lakrits. Lasse Tidén

 5. Som gammal botanist föreslår jag att du använder en växtpress. Där kan du skapa ett ansenligt tryck över en lagom stor yta. Och eftersom lakritsroten kommer från växtriket är ju kopplingen given!

Comments are closed.

LOADING..