De flesta konsumenter (och en hel del anställda på Systembolaget) utgår från att ett vin på box smakar likadant som samma vin på flaska? Stämmer det? 

Svaret är nej. I vissa fall är det inte ens precis samma vin (trots att man kan tro det). Även när så är fallet har vinet på box oftast en rejäl dos extra svavel för att det ska hålla sig stabilt, vilket påverkar smaken. Det där med hållbarhet är nämligen svårare i box än på flaska eftersom platspåsen släpper igenom lite, lite luft. Glas är inert vilket betyder att det inte reagerar alls med vinet, vilket inte ens de bästa nya påsarna med aluminiumlager i plasten kan uppnå.

Men, teknikutvecklingen för boxarna är stor och man ska utmana sina fördomar. När jag fick veta att ett av mina ekologiska favoriter nu faktiskt kommer på box (Mas Louise från Domaine Duseigneur, en trevlig röd Côtes du Rhone) passade jag på att beställa hem box och flaska. Av importören fick jag dessutom veta att det skulle komma en nytappad box en vecka senare. En utmärkt möjlighet att jämföra en ”gammal” box, tappad i december, med en helt ny box, tappad för någon dryg vecka sedan. Domaines Duseigneur använder inte heller lika mycket svavel som de flesta, så skillnaden mot flaskan borde rimligtvis vara mindre.

Vin på box - är det lika bra som flaska?

Vin på box – är det lika bra som flaska?

Nyfiken på hur det gick? Jag testade tillsammans med ett gäng glada amatörer (mina grannar) och här är resultatet.

Vinnaren:
Flaska. Utan tvivel. Bara en av 10 föredrog boxen. Mas Louise på flaska har en fin, generös frukt (doft och smak av mörka körsbär, björnbär, plommon), balanserad syra, lagom med strävhet (tanniner) och mjuka toner av vilda örter och lite läder som rundar av. Ett utmärkt ekologiskt Côtes du Rhône för 95 kr till sommarens grillmiddagar. 

Tvåa:
Den nytappade boxen är förvisso hygglig som röd box (bättre än de flesta storsäljare) men inte lika bra som flaska. Någon beskrev vinet som ”vassare”. Det är gott och fruktigt men upplevs som mycket enklare samtidigt som alkoholen, tanninerna och syran sticker ut mer. De mjuka, örtiga och läder/tobakstonerna saknas nästan helt. 269 kr i beställningssortimentet

Förlorare:
Boxen tappad i december. Det här skulle säkert drickas upp på många av de grillfester som även tycker att Tre Apor är drickbart. För mig gick det inte och större delen av boxen blev kvar (även när grannarna bad om mer vin till hamburgaren – tur att man har stor vinkyl!). Syra, alkohol och tanniner fanns kvar men all elegans och nyans har försvunnit, likaså större delen av fruktigheten och alla trevliga örttoner. Har du en gammal box? Använd den i maten men unna dig själv någonting bättre i glaset.

Summa sumarum: Flaska är godare. Det kostar lite mer men då dricker jag hellre mindre mängd (om min budget är begränsad)… Om du bestämt ska köpa box: läs tappningsdatum på lådan på Systembolaget. Personligen fortsätter jag, nu än mer övertygad, dricka vin på flaska. 

Sortering av druvor hos ekologiska Domaine Duseigneur

Sortering av druvor hos ekologiska Domaine Duseigneur

 

  1. Dan – nej det har inte så mycket med ursprunget att göra utan verkar gälla över lag. Däremot påverkar det hur bra producenten är på att tappa, det kräver teknisk kunskap!

    Johan – inte speciellt vetenskapligt, tyvärr. Jag blindade mig själv på tre glas (markerade glasen, hällde upp, blandade glasen, testade, kollade markeringen) innan. Sedan testade vi helt öppet med grannarna; jag frågade mest hur de skulle beskriva vinerna de fick och vad de gillade mest.

  2. Johan skriver:

    Hej! Hur genomfördes testet?

  3. Har samma erfarenheter avs. flaska visavi box, åtminstone beträffande sydfranska viner.och varför skulle deet vara annorlunda med annat ursprung.

Comments are closed.

LOADING..