Då var det dags för en ny del i Virtuella Vinskolan! Hoppas ni hade kul med Bordeaux i del 1 och druvan Pinot Noir från Bourgogne i del 2.

Egentligen är jag sugen på att gå in på rosévin, men vi hade en förfrågan på populära Italien så vi börjar där.

De tre kanske mest kända ”finvinerna” från Italien är Barolo, från norra delarna (Piemonte), Amarone från Valpolicella (med unik popularitet i Sverige) och Chianti Classico (från Toskana).  Alla dessa tre är de ”stora” vinerna från sin region. Men det finns också andra viner från distrikten som kan använda samma druva, komma från unga vinstockar eller närliggande vingårdar och generellt leverera en del av stilen till en del av pengen. Jag delar nu upp dessa distrikt i tre delar i skolan, som kommer i var sitt inlägg för sommarens grillkvällar.

Barolo in Piedmont

Vi börjar med lätt elegans som passar till sommarrätter. Vackra Piemonte är hela vägen nordväst i Italien, nära Milano. Barolo, från området med samma namn och gjort på druvan nebbiolo, är prestigevinet här. Ett väldigt litet steg ned har vi en Barbaresco och ytterligare ett steg ned har vi en Langhe Nebbiolo.

Traditionellt gjort är Barolo ett elegant vin med hög syra som behöver lång tid på flaska för att de kraftiga tanninerna ska lugna ned sig. Dofter av rosor eller torkade blommor kommer som en viskning. Ett av världens bästa viner med komplexitet, intensitet och (igen) ELEGANS. När Barolo är gjord i modern stil kan den vara rätt fyllig och mindre tanninrik men generellt ser jag Barolo som ett lättare rödvin som passar bra till kalv, fågel, risotto och hårdostar men även till lite kraftigare kötträtter.

Barbaresco har något mindre sträva tanniner och mognar tidigare men påminner helt klart om Barolo. Mycket eleganta blomtoner som ros och viol brukar samsas med körsbär och lakrits. Även Barbaresco kan lagras och ligger i nästan samma priskategori som Barolo eftersom området är mindre.

Langhe Nebbiolo är den enklare varianten av Barolo och Barbaresco. Syran och fräschören behåller vi och får lite mer fruktiga toner och som ersätter de ljuva noter av blommor och cederträ. Ett gott vin till mat och även ett rödvin som kan klara fisk som torsk med bacon.

Välj två (eller alla tre) av dessa godingar, beställ hem till ditt Systembolag (online eller be om hjälp i butiken) och testa till en svamprisotto med grillad kalv, vårlamm eller fläsk, alternativt konfiterad anka (kan köpas på saluhallar). Eller prova till en hårdost. Undvik sötma i maten eftersom syran då kan bli hög. Testa gärna vinet, ta sedan en sked honung eller sylt, och testa vinet igen för att se vad sötma i maten gör med syran i vinet!

1. Paolo Scavino Barolo, 349 sek, 2009 kr i BS

2. Barbaresco, Produttori di Barbaresco, 249 kr i BS (finns även från samma kooperativ i en högre kategori, Barbaresco Rio Sordi, för 359 kr i tillfälligt sortiment i vissa butiker). 

3. Langhe Nebbiolo Pio Cesare, 139 kr på hyllorna

Som vanligt gäller – testa vinerna med några vänner. Skriv ned hur du upplever vinet och hur det ändras med mat och under kvällen. Om du testar flera viner samtidigt (rekommenderas!) så ha gärna vinerna i två, tre glas bredvid varandra så du kan jämföra. Dela dina upplevelser här i kommentarsfältet!

  1. Mari skriver:

    I måndags korkade vi upp en flaska Paulo Scavino och en flaska Langhe Nebbiolo Pio Cesare till gnocchi med stekt fläsk, svamp, parmesan. Riktigt härliga dofter från båda vinerna, trots att de känns helt olika. Scavino klart mer ”blommigt”. Langhen är mindre sträv och mer lättdrucken och smakar riktigt gott redan från början. Båda vinerna passar perfekt till maten men Scavino genomgår störst förvandling i min mun. Detta är två mycket goda viner helt klart, men kvällens favorit för mig blir Scavino medan de andra i sällskapet tyckte bäst om Langhe.

    1. Härligt Mari! Jag gillar själv Scavino väldigt mycket men det är kul att se skillnaderna och jämföra. Ibland påverkar ju även maten så favoritvinet passar sämre. Snart dags för nästa del!

Comments are closed.

LOADING..