Var det några av er som blev sugna på att göra vin när jag skördade i Kalifornien i höstas? Nu kan du göra detsamma – ett eget vin! Visst, jag skördade, jäste, trampade, pumpade, svettades och hällde upp på tunna och det slipper (?) du här. Men det är väl ändå rätt kul att få skapa en stil, blanda sitt vin, designa etikett etc på plats i Italien? Läs vidare om hur…

I lördags intervjuade jag Baronen Ricasoli, med förnamn Francesco. Tänkte att en Baron, som har koll på sin släkt bak till 1200-talet, har haft ett något privilegierat insteg i vinvärlden. Men Francesco var faktiskt fotograf och köpte, utan familjens stöd, tillbaka familjeegendomen Castello di Brolio och startade det varumärke ni känner till idag. Visst har han historia, och visst har släkten gjort vin i hundratals år, men Francesco är en riktig entreprenör. Det gillar jag. Vinerna är dessutom fantastiska (syftar då inte på den storsäljande boxen, som förvisso är bra i sin priskategori, utan på de bättre vinerna som Castello di Brolio Chianti Classico, Casalferro, Colledilà… Ljuvliga!)

 

Barone Ricasoli

Barone Ricasoli

 

Nu efterfrågar den kreative Baronen Ricasoli en svensk ”Vininspiratör” som ska skapa ett vin – från stil och smak till namn och etikett. Ansökningen är öppen fram till andra veckan i juni och man använder sociala medier (Baronen är galen i Instagram) för att visa vad som inspirerar till vinets stil. Sex kandidater väljs ut och får stöd för att skapa sitt koncept. Vinnaren får åka till slottet i Chianti och göra sitt vin. Det är ett riktigt jobb, du får faktiskt betalt! Hoppas få se några av mina läsare i tävlingen (säg till om du deltar, vi kan sammanställa era bidrag här). Lovar även att smaka vinet och ge en ärlig provningsanteckning 😉 Här kan du anmäla dig! Lycka till!

 

 

LOADING..