Cellar Tracker – vårstädning i vinskåpet

IMG_7242
Det har varit mycket champagne på sistone. En resa till Champagne resulterade i tre nya lådor bubbel  till vinkylen. För att få in dem fick jag ta ut hyllvis med flaskor och omorganisera det hela. Kylen, en  Avintage för dryga 300 flaskor, kan dölja en del. Resultatet var att jag hittade massor av roliga goda viner som jag köpt och sparat till bättre tillfälle, samt snabbt glömt bort. Ungefär vid en 2010 Chablis från Domaine Pattes Loup började jag tycka att det var dags att katalogisera mina viner.

Den mest kända sajten för detta heter Cellar Tracker och är på engelska. För den som har mer än 10 flaskor på lager och vill ha koll på vad som finns i kyl eller källare är det värt en vårstädning och tiden att skriva in vad man äger. För många viner kan du se när det ska drickas (vilka år) och vad som passar till. Det finns möjlighet att skriva in sina egna smaksnoteringar och dela dem med andra användare. För den som bara vill ha koll på vad man tycker om det man dricker är den också värdefull som en virtuell, sökbar anteckningsbok. Min kompis Christoffer som provar mycket rhoneviner och amerikanska flaskor är jättebra på att skriva in sina intryck morgonen efter vi har middagar – jag är avis på hans ”bibliotek” av anteckningar. Mina ligger, halvläsliga, i högvis av  svarta anteckningsböcker.

Dagens tips blir alltså inte ett vin utan en sajt. Min vårstädning är nu klar, allt är katalogiserat, vinerna är fint uppradade. Det bästa? En annan väninna, S, har etablerat att man får dricka en riktigt trevlig flaska under tiden… Här är min, en lysande god champagne!

IMG_7675

 

LOADING..