Satt och surfade på Systembolaget för att leta rosébubblor till kommande topplista för roséviner (där bubbel gärna får vara en del). Den 2:a maj släpps ett gäng nyheter på Systembolagets hyllor och det visar sig vara en hel del godbitar för en vinintresserad. Speciellt om du gillar ekologisk odling och lite mer naturligt vinmakande.

Bland annat kommer en chablis från min absoluta favoritproducent i distriktet. Domaine Pattes Loup (”vargens tassar”) drivs av en ung kille, Thomas Pico. Hans chablisviner (på chardonnay, som alltid) knockade mig helt första gången jag provade dem. De har mer generös fruktighet än chablis generellt, samma utmärkta mineralitet men ett helt annat djup och komplexitet. För 199 kr säger jag bara – köp en flaska. Eller sex. Det här är bra grejer som bör upplevas av varje vinälskare och det får dig sannolikt att omvärdera hur chablis ska smaka. Är du vinnörd kommer du (som jag) även vilja hitta hans toppflaskor efter detta.

Pattes Loup Chablis

Champagneproducenten Francois Bedel är en storfavorit hos mig. Biodynamiskt odlad. Nu släpps en sendegorgerad flaska från 1996 under namnet RW 1996. Sendegorgerad betyder att den har legat länge, länge på jästfällningen. 643 kr förvisso men jag förväntar mig mästerverk och kommer köpa en flaska för ett speciellt tillfälle.

IMG_5191

(Vincent Bedel, Francoises son, i biodynamiska vingården i Champagne)

Lilla importören Wine Trade, som drivs av ett äkta par med förkärlek för ”naturligt vinmakande” och ”terroir” (situationstecken på grund av alla debatter kring terminologin) har (utöver Picos chablis) även ett finfint utbud av delikata viner från Beaujoulais. Morgon heter en by med utmärkt rykte och Cote du Py från Jean Foillard har internationellt renommé. 249 kr. Har inte testat denna årgång men detta vin brukar vara jäkligt gott, okomplicerat men knappast endimensionellt.

  1. Maria skriver:

    Hej!
    Du tipsade om en chablis och jag undrar om den finns på systembolaget? Länken vill inte fungera för mig. Sedan tänkte jag börja att lagra lite vin, är helt nybörjare, och du brukar skriva att den kan ligga i en mörk garderob. På vilket sätt är bäst att lagra vin? Så en fråga om Morgon Côte du Py går eller bör lagras och hur länge på ett ungefär?
    Hälsningar
    Maria

Comments are closed.

LOADING..