Ägg är notoriskt svårt att kombinera med vin. Ägg innehåller svavel (även det som ger fisdoften efter ett tag, mindre charmigt) och har smaken umami. Umami med vin ger en ljuv smak av plåtburk, vilken blir ännu värre om du tillsätter svavel till ekvationen.

ägg från georgien

Inte misströstar jag för det. Om äggrätterna tillreds med fett (som smör, grädde, majonäs) eller extra syra (som citron och vinäger) så kan de passa alldeles utmärkt. Och eftersom rätter med fett och syra passar så bra till champagne så är min påsk räddad.

IMG_0152

Vill du ha tips på några goda, äggbaserade rätter till champagne? Här är tre favoriter som du lätt fixar i påsk:

Omelette med smörstekt scharlottenlök och svamp, gärna med hyvlad gruyere eller ännu hellre, foie gras! (använd grädde i äggröran)

Ägghalvor med citronaioli och handskalade räkor

Laxrullader på kallrökt, skivad lax fyllda med rysk äggsallad (jag skippar chilin).

Glöm inte heller att ostbrickan efter maten passar perfekt till champagne!

Vilken champagne du ska välja till? Jag har en hel lista av nya favoriter efter tre dagars intensivt provande i Champagne, men eftersom de flesta tar lite tid att få till Sverige skulle jag föreslå att du tar en titt här istället.

Men om du råkar bo i Stockholm eller Göteborg och vill lyxa till det finns ett av de bästa vinerna jag hittade nere på vårens ”salonger” (från lilla odlarproducenten Champagne Huré Frères) på flera Systembolag just nu. Memoire Extra Brut, 430 kr, har fantastiskt fin frukt, mineralitet och syra. Superläckert!

Glad påsk!
Erica

 

 

LOADING..