Virtuella Vinskolan del 2

Vi började superklassiskt, med Bordeaux (där druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot dominerar de röda vinerna). Nu går Virtuella Vinskolan vidare till nästa klassiska distrikt, Bourgogne, för att utforska Pinot Noir.

Pinot Noir har kallats ”the heartbreak grape” för att den är så svår att odla. Det tunna skalet gör att den lätt angrips av röta. För lite sol så ger den omogna viner som är kartiga och ogina. För mycket sol och värme så försvinner den syran som gör druvan elegant och resultatet blir blaskigt.

I Bourgogne är det svalt och regnigt. Lite enkelt sagt – om druvan får precis rätt växtplats och hinner mogna helt utan att tappa sin syra så kan du få världens främsta viner här. Helt ljuvliga, nästan överjordiska i sin doft och elegans. Bra bourgogne är aldrig billigt men dyr bourgogne behöver inte nödvändigtvis vara bra… Det är ett litet härke även för en vinskribent att navigera sig igenom minfältet Bourgogne, men när man hittar rätt… då är det alldeles, alldeles underbart!

I ”Nya Världen” behöver man hitta svala växtplatser där druvan inte blir övermogen. Svala nätter hjälper för att behålla syran. Lite av elegansen försvinner och Bourgognes mineralitet och finesse hittar man nästan aldrig, men istället får man en mer generös fruktighet.

För att vara del av Virtuella Vinskolan del 2 föreslår jag att du köper hem följande två viner (som ska finnas på hyllan så ni hinner ta hem dem till påsk!):

48209-2

Louis Jadot Clos des Jacobins Bourgogne Rouge (eller om du vill gå upp ett steg till en Premier Cru kan du ta denna Clos des Coucheraux från samma producent).

och

772362-1

Ara Select Blocks Pinot Noir, NZ, 149 kr

Som mat till föreslår jag nästan vilken rätt som helst där det passar med tranbär som tillbehör (passar tranbär så passar bra Pinot Noir!).  Tillexempel en fräsch kycklingsallad med tranbär och pecannötter, en ugnsgrillad örtkyckling med ugnsbakade morötter, fläskfilé med gräddsås, wallenbergare med rårörda lingon… Det är lätta viner så skippa steken! Till och med torskfilé med bacon och jordärtskockor kan fungera.

Smaka på vinerna, gärna blint. Är det tydligt för er vilket vin som kommer från Bourgogne och vilket som har fått mer sol (men svala nätter) på Nya Zealand? Känner ni några tanniner? Hur är det med syran, är den hög eller låg? Känns alkoholen i vinet eller inte? Vilka dofter och smaker känner ni? Vilket vin gillar du bäst utan mat?

Ät sedan lite mat till och se om någonting ändras? Vilket vin gillar du bäst till maten? Smaka gärna på de individuella ingredienserna (tex kycklingen först mot vinet och sedan en bit söt jordärtskocka mot vinet och sist en syrlig mun lingon/tranbär) och se hur det påverkar smaken och stilen.

Vi ses här om ett par veckor för diskussionen! Ser fram emot att höra vad ni tyckte och kände!

 

 1. David skriver:

  Ah. Svamp alltså! Kul!

  Jag har inte beställt den andra. Kanske hinner, annars så väntar vi på nästa del 🙂

 2. Maria skriver:

  Eftersom jag gillar kraftiga och kryddiga viner var detta en utmaning då jag ibland tycker lätta viner smakar lite utspätt med vatten (kanske inte den bästa förklaringen). Vinerna skilde sig markant åt i färgen och vid direkt öppning föll Ara mig bättre i smaken. Bourgognen hade jag svårt för att hitta smakerna i och jag kände att det krävde något till för att lyftas fram. Efter luftning och dekantering blev jag överaskad av att Bourgognen kändes mjukare och trevlig att dricka,faktiskt även utan mat. Jag lät därför den följa med hela kvällen till både maten och efter. Vi serverade örtkyckling och rotfrukter med mild kall sås till och Ara fick stå tillbaka. Till maten blev vinet en smakhöjare och här kunde jag uppleva att de kompletterade varandra. Jag kommer i fortsättningen att vara mer noga när jag väljer vin till maten och inte bara tar det vin jag gillar mest. Spännande att prova viner jag inte skulle köpt själv och bli överaskad av smakerna som fanns där trots allt.

 3. Mari skriver:

  Provade både Nya Zeeland och Frankrike (Clos des Coucheraux) till en kycklingsallad med bacon, pecannötter och tranbär. Upplevde också ARA som l god även utan mat, lite lenare medan fransosen var något strävare men mycket godare till maten. Väldigt goda viner båda två men favoriten blev fransosen, det hände mer i munnen på något sätt. Man blir klart nyfiken på bourgogne… Ser fram emot del 3.

  1. Kul att ni börjar komma igång med del 2 av skolan! Precis som Mari och Anna säger klarar sig Ara från NZ nog bättre utan mat medan det stramare, tightare viner med mer tanniner från Bourgogne kräver mat och luft. Sedan finns en komplexitet i Bourgogne som är svår (om än inte helt omöjlig – på den här nivån vill säga) att återskapa i andra länder. Ser fram emot fler kommentarer så ska vi börja fila på del 3 snart 🙂

 4. Annie skriver:

  Provade båda…fransosen ljusare i glaset och passade bättre till maten. NZ god även utan mat. Lagade gnocchi med kyckling o grädde…mmmm…

 5. David skriver:

  Sådärdå! I fredags förra veckan så körde vi hel majskyckling med rostade grönsaker, ört- och vitlöksås till, och klämde Louis Jadot Clos des Jacobins Bourgogne Rouge.

  Luftade vinet ett par timmar och dekanterade sen. Klart mycket ljusare vin vid första anblick. Första smakerna summerade vi i ett lättare vin, fräscht, och inte mkt tanniner. Jag tyckte mörk choklad/lakrits i sen eftersmak. Frun pratade om nyplockade råa svampar (taggkantarell) och min mamma pratade om körsbär. Vinet kändes inte, i detta läget, som något jag ville dricka utan mat.

  Tillsammans med maten så gifte sig vinet fint. Man fick ett fint djup i vinet och blev som förra provning ett helt annat vin. Det kändes fortfarande lätt och fint och inget som ger tung trötthet. Vi trivdes med vinet. Tyvärr minns jag inte om vi kom fram till nya dofter / smaker.

  Ser framemot nästa gång.

  1. Låter som en superbra beskrivning på hur det här vinet beter sig! Svamptonerna är rätt vanliga i bourgogne och gör att man gärna kan ha svamp i maten, som s.k. ”brygga”. Kul att höra hur ni upplevde det. Testar ni Ara också eller väntar ni på nästa installation av skolan?

Comments are closed.

LOADING..