Virtuella Vinskolan del 1- diskussion

Då så har jag äntligen hunnit testa den nya flaskan till Virtuella Vinskolan (den första var ju korkskadad). För att vi skulle få en liknande upplevelse bjöd jag in mina kära vänner E och L på högrevsburgare mot att de gav sin syn på vinet under kvällen.

Måste säga att Chateau Plince Pomerol 2010 var mer ”slutet” än jag väntade mig. Vi kände en hel del kryddor i glaset och lite lakrits och mörka körsbär men det tog några timmar att locka fram mer. L tyckte det var för strävt (=hade för mycket sträva tanniner som lämnar tungan ”torr”) men att doften var trevligt fyllig med tiden. Precis som de flesta svenskar ville hon hellre ha den generösa, djupa doften men utan riktigt så hög syra och så mycket tanniner. Burgarna gjorde faktiskt inte vinet lenare som jag hade väntat mig! Däremot gjorde en sås med chilipeppar vinet strävare – chili irriterar tungan vilket gör att tanninerna känns mer.

Faktiskt så fick vinet sin vändning först med en bit ost. Proteinet i osten binder med tanninerna (precis som man hade förväntat sig att köttet skulle göra men det kanske är färs som inte fungerar?) och gör dem lenare. Det ändrade vinet helt och nu kom den klassiska, lena Merlotdruvan fram mer. Det gjorde vinet mycket trevligare men jag måste fortfarande säga att, om man nu inte ska lagra det och låta det utveckla alla sina nyanser, finns det andra viner som är roligare att dricka idag om man är beredd att lägga 300 kr. Men det var ett bra vin för att öppna Virtuella Vinskolan – det ger en bra förståelse för tanniner och representerar  en mer klassisk vinstil från traditionella Bordeaux.

 

För att jämföra hade jag öppnat en flaska Pinot Noir från Russian River Valley i Kalifornien (DeLoach, 189 kr). Pinot Noir kan du läsa lite om här men även mer imorgon eftersom det blir basen i del 2 av Virtuella Vinskolan.  Det var ett välgjort vin med bra syra men det var nästan som jordgubbssaft (om än utan sötman!) jämfört med vårt vin från Pomerol! Det var ändå väldigt gott fram till den sekund samma hårdost som ovan kom fram på bordet. Då gick det från trevligt saftigt till blaskigt saftigt – det behövdes lite tanniner för att matcha osten!

På det hela taget kändes det väldigt lyckat och E och L (som inte är speciellt vinintresserade) lärde sig en hel del om poängen med rätt vin till rätt mat och hur vinet ändras med tiden. Det roliga för mig med att prova vin med ”icke-proffs” är att de/ni så ofta säger helt klockrent ”rätt” men med andra ord! Jättekul! Summa summarum: man behöver inte veta så mycket om vin för att kunna lära känna sina smakpreferenser.

Imorgon kommer del 2. Kanske någonting för påsken? Eller satsa på att komma ikapp med del 1 till påsklammet! Kommentera gärna här nedan!

 1. Oscar skriver:

  Vid första smakprovet kändes vinet väldigt slutet. Mycket tanniner och en viss kryddighet + körsbär.

  Efter 3h på karaff provad vi vinet till örtkryddad entrecote, potatisbakelse och rödvinssky. Vinet var fortfarande ganska slutet, men maten tog bort lite av kryddigheten och strävheten och vi anade även lite mandelmassa.

  1. Kul att höra vad ni alla upplever! Det verkar ju som att huvudpoängerna blev tydliga: maten påverkar de sträva tanninerna i vinet, tid och luft gör att vinet blir mer öppet, samt att mer klassisk bordeaux i sin ungdom domineras av kombinationen av fruktighet och kryddor, sträva tanniner och bra syra.

   Ser fram emot vad ni har att säga om nästa upplaga av vinskolan med Pinot Noir. Kanske till påsken?

 2. Maria skriver:

  Jag provade vinet till grillad ryggbiff, sparris, sallad och champinjonsås.
  Precis som de flesta andra upplevde jag vinet direkt som stävt med smak av peppar och lite jordtoner. Dekanterade vinet i säkert 3 timmar och tyckte att det blev något mildare. Jag tyckte att vinet var kraftigt och passade väldigt bra ihop med ryggbiffen, ihop med den ganska pepparkryddade champinjonsåsen så trodde jag att peppartonen skulle öka men snarare tvärtom.
  Jag gillar kraftiga rödviner så det här var helt i min smak.

 3. Mari skriver:

  Vi provade detta vin förra helgen till grillad entrecote, potatisrulltårta, vitlökssmör/örter. Vid uppkorkningen fanns mycket dofter, frukt och kryddor och smaken ganska sträv och kärv. Luftade inte vinet så länge ca 1,5 h men upplevde ändå att vinet smakade mer på något sätt. Till maten blev vinet något mjukare och lenare och smakade riktigt bra i våra munnar. Kryddorna framhävdes mer i maten, speciellt pepparn kom fram ordentligt. Upplevde också att vinet blev bättre och bättre i glaset under kvällen.
  Ser också fram emot nästa gång!

 4. Martin skriver:

  Precis hemma efter vinskola med vänner i Örebro. Våra upplevelser liknar till stora delar ovan.
  Vid uppkorkning möter vi ett ganska slutet vin, men trots detta och icke kupade glas hittar vi en del doft i form av kryddor och mörk frukt. I munnen enades vi om mycket sträva tanniner som fastnade i gommen. I bakgrunden kände en av oss smak av jord, en spår av svarta vinbär.
  Vinet hade öppnat sig något efter en timme i karaff, när stekt rostbiff med ugnsgrillade rotfrukter serverades. De sträva tanninerna var nu lite mer sams med övriga smaker, om än vi inte upptäckte så många nya. En upplevde vinet som lenare, rundare.
  Med ostbrickan kom den stora effekten – det var som att tanninerna pulveriserades. Alla tre tyckte om vinet även till varmrätten, men till osten drack vi bra mycket snabbare vilket kanske säger mest.
  Jag kunde inte riktigt hålla mig från att läsa kommentarerna här innan, så jag hade förväntat mig ett mer slutet vin än jag senare upplevde. Det kanske säger något om egna preferenser, jag tycks ha utvecklat en hög tolerans för unga viner med sträva tanniner. Samtidigt var alla ense om att det var ett mycket gott vin och fick dessutom en god bild av vin från Bordeaux.
  Ser fram emot nästa gång!

 5. Hej Erica!

  Det är ffa. okoagulerade proteiner som mildrar mötet med sträva tanniner men de steker man oftast bort när man tillagar färs eftersom man vanligtvis genomsteker köttet då. En blodig entrecôte har en helt annan effekt än en genomstekt (och förstörd!) dito.

Comments are closed.

LOADING..