Champagne Feuillatte Brut Chardonnay 2005

Ibland finns det en poäng att skriva om viner som kanske inte charmar sockorna av mig men som är bra och goda och vinner på andra saker. Tillgänglighet, tillexempel. Nu ska jag ned till Champagne igen och hoppas fylla väskan med vingårdsbetecknade godbitar från Ulysses Collin och Chartogne-Taillet. Men vilket nöje har ni av att bara läsa om viner som är svåra att köpa i Sverige?

Därför vill jag lyfta fram gårdagens champagne, Nicolas Feuillatte Brut Chardonnay 2005 (av någon anledning kallad Brut Chardonnay istället för Blanc de Blancs – de vill väl förenkla för den som inte vet att BdB betyder att det bara är Chardonnay…).

Kooperativet Feuillattes vanliga ”brut” kallas ibland för flygplanschampagnen för att den serveras på så många flyg. Det har att göra med de enorma volymer man kan producera till vettigt pris. För att vara korrekt är det inte ens ett kooperativ utan en gruppering på 80 kooperativ som totalt representerar hela 5000 odlare!

champagne nicolas feuillatte brut chardonnay 2005

Det gyllene Feuillatte 2005 Brut Chardonnay (299 kr) har en fin syra med dofter och smaker av gula äpplen, lite honung, kanderade citrusskal. Det finns tydliga mineraltoner och massor av fina bubblor. En välbalanserad, god champagne som helt klart kan lagras och utvecklas i minst 3-5 år, mer i vinkällare. Har du lite tur hittar du dessutom en flaska i snygg presentförpackning i konstläder, perfekt att ta med på picknick!

 

  1. Fick champagnen när jag fyllde 70 år för två år sedan. Öppna den igår o fick en överraskning. Det smackade inte skumpa precis Jäst o vinäger. Inte smakligt. Hade gäster på tidig födelsedagsfest . Vill gärna ha en förklaring om detta. Låg i sin fina väska o har förvaras i rätt temperatur.

    Med vänliga hälsningar

    Doris Erman
    Säfflegatan 5
    12344 Farsta

Comments are closed.

LOADING..