Läskande Pinot Noir från NZ

772362-1

Det blev en ”sån” kväll igår. Det var ett tag sedan jag såg min fina amerikanska tjejkompis Barbara så vi pratade i timmar. Det slank ned lite vin och efter en flaska champagne tog jag första bästa flaska ur vinkylen.

Blir alltid glad när jag hittar riktigt goda viner på Pinot Noir. Detta var en av dem.

Pinot Noir är en jobbig druva att hantera (ska förklara mer i nästa upplaga av Virtuella Vinskolan). För 149 kr (priset på flaskan ovan) är det få röda viner från druvans hemtrakt Bourgogne som levererar. Kvaliteten är väldigt ojämn och oförutsägbar. De kan vara ogina och kantiga – eller ibland riktigt fina. I ”Nya Världen” får man istället akta sig för övermognad som ger blaskiga, syltiga viner. Men på svala, soliga platser som Oregon och Nya Zealand kan druvan bli både generös i sin fruktighet men fortfarande behålla en läskande syra. Som den här flaskan, Ara Select Blocks Pinot Noir från Marlborough. Bara druvor från den egna gården, med något äldre vinstockar, som ger ett härligt vin till ljust kött eller sallad eller ost. Härlig smak av mogen jordgubb och körsbär, en touche av lakritstoner, men utan att vara det minsta övermogen. Riktigt gott och ett utmärkt exempel på kvalitetspinot från Nya Zealand.

Barbara jobbar med hållbarhetsfrågor. Därför blev vi lite extra glada att denna flaska var certifierat ”Sustainable”. Tyvärr en märkning som betyder olika i olika länder. NZ har bra rykte för sin och jag ska åka dit snarast möjligt för att grotta ned mig i detaljerna. Skål!

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..