Korkat

Mitt första försök att göra Virtuella Vinskolans första del gick sådär. Skulle bjuda mina föräldrar på middag (nåja,bjuda och bjuda, pappa skulle komma till mig och laga lamm från Söderhallarna) och testa vinet Chateau Plince.

Vi började med ett favoritbubbel, Langlois Chateau Crémant de Bourgogne. Det var inte som det brukar och jag blev lite nervös på att de hade ändrat vinmakandet. Sedan sa pappa ”det luktar källare” och då föll poletten ned – korkskadat. Jag var lite för förkyld och hade inte känt annat än att det inte var lika gott som vanligt.

Sedan öppnade vi Chateau Plince. Där räckte inte ens en förkylning för att slippa känna den vägg av korkdoft som slog emot mig. Unken blöt kartong, jordkällare, lite mögel. Ingen tvekan.

Testade istället en Chilenare, Koyle. Korken såg fin ut men igen, i glaset fanns den otrevliga doften av källare. Ingen frukt och tydlig besk eftersmak. Korkskadat.

Att dofta på korkarna fungerar förresten bara som bekräftelse i undantagsfall. Här var det två av tre korkar som luktade illa men den tredje var likväl fullt korkskadad.

Det finns en studie som visade att mellan 0,7-1,2 procent av alla viner är korkskadade. En annan visade på 7 procent. Det går att reducera riskerna men inte att bli av med den – ett bra argument för skruvkork. Som tur är kan man lämna tillbaka skadade viner till Systembolaget.

Risken att få tre korkade viner i rad, från olika producenter, är rätt minimal. Jag ifrågasatte min egen näsa på Langlois men öppnade en ny flaska och då var det ingen tvekan.

Har även hänt en gång att jag returnerade tre champagneflaskor på rad på en restaurang – då var sommeliern måttligt road. Det finns nämligen olika grader av korkdefekt och vissa är mer känsliga för doften än andra – jag är mer, han var mindre. En lätt korkskada kan oftast bekräftas av att vinet saknar stuns, har tappat sin fruktighet och har en viss beska på slutet. Det känns ”fel”. En jämförelse med en korrekt flaska underlättar. Så även för sommelieren som höll med om skillnaden när vi kom till den fjärde, helt rena, flaskan champagne.

PS Nyfiken på vad vi drack istället?

Langlois Crémant de Bourgogne Rosé – härligt fruktigt bubbel enligt champagnemetoden, perfekt för att fira in dessa första riktiga vårdagar.

En utmärkt elegant Syrah från norra Rhone, Ro-Rée Sain Joseph från Louis Cheze. Kan inte annat än att rekommendera KÖP!

och

El Bon Homme – en fruktig, lätt, enkel (men god!) blandning av Tempranillo och Monastrell från en av de starkast lysande stjärnorna kring spanska Valencia. Funkar bra för sitt låga pris på 81 kr men behöver lite luft/tid i flaskan för att bli av med godistonerna.

 1. David skriver:

  Kul! Alltid få svårt att få till bra diskussioner i text men min erfarenhet är att man inte skall bry sig då 20% skriver men man har 80% som inte gör det men ändå är väldigt intresserade.

  Bourgogne/Pinot! Spännande! Köpte en låda bourgogne i höstas och slogs av att det är ganska ljust! Inte sån van så det blir kul att se vad du rekommenderar och vilken rätt! 🙂

 2. David skriver:

  Sådärdå! Sent omsider fick vi till vår provning. Vi hade lite vänner över och bjud på potatisgratäng (systembolaget har ett perfekt recept) och lammstek. Vinet luftade vi i ca 3h men det som slog oss mest var skillnaden på de första munnarna och en stund in i maten. Vi var väl inte jättestrukturerade men vi tyckte vi hittade bra med tanniner och ett riktigt mörkt vin vid första smakerna. Jag tror jag lyckades sätta choklad (mörk sådan, vilket kanske matchar facit med kaffe) men inte körsbär. Men vi var i närheten.

  Medan vi åt så gick vinet till ett mycket mjukare fylligare vin. Väldigt passande till ganska fet gratäng och kött/vitlök. Andra flaskan dekanterade vi rejält men vi kunde inte riktigt säga om det gjorde ngn större skillnad. Kanske lite mjukare tidigare.

  I vilket fall. Spännande och mäktigt. Min fru summerade att vinet är bra men också ganska tungt och hon tror hon föredrar lite mindre tungt. Gärna italiensk.

  Så vi är spända. Var tar resan oss nästa gång?

  1. Härligt, tack David! Utmärkta noteringar! När jag skriver mina anteckningar imorgon så flyttar jag dina kommentarer dit så ser vi om vi får igång de andra också! 🙂

   Ja med det inspelet låter det ju som att vi borde ta norditalien, men jag tror vi ska vänta ett steg till med det och ge oss på det andra stora, klassiska distriktet först, Bourgogne och Pinot Noir. Eller vill ni hellre hoppa lite fram och tillbaka och testa Piemonte?

Comments are closed.

LOADING..