Chile – att skapa ett varumärke

Har du märkt att Systembolaget har ändrat sin hyllindelning? Min fråga är: hur ofta går du till hyllan med chilenska viner? Varför går du dit? Vad köper du?

Häromdagen hade jag nämligen ett mycket intressant möte med dessa två herrar från en av Chiles kvalitetsproducenter – en av de få som bara gör vin på egna druvor. Elegant klädda, trevliga, korrekta med en touch av sydamerikansk charm. Utmärkt stilmatchade representanter för vinerna de gör på Perez Cruz.

Deras importör hade frågat om jag kunde prata med dem om svenska marknaden (som är rätt unik med sin monopolsituation och udda preferens för söta röda viner på torkade druvor) men även ge min syn på chilenska viner. Varpå jag var tvungen att svara ärligt att jag inte HAR så mycket syn på chilenska viner. Jag ser dem som rena, korrekt gjorda men oftast utan egen identitet.  Det verkar vara gängse uppfattning i vinvärlden visade det sig efter lite research.

Jag får helt enkelt ingen emotionell reaktion när jag tänker på Chile och dess viner. Och visst spelar det en roll när man ska välja vin, eller skriva om vin, eller berätta om vin.

Men herrarna blev inte irriterade – de verkade snarare stimulerade av att någon gav dem raka puckar. Perez Cruz är en drivande producent i sin kategori och de tänker långsiktigt. De förstår att de är beroende av att anseendet för Chile som attraktiv vinnation lyfter i Sverige. Jag kan nästan lova att de spånar på idéer för att charma svenskarna i detta nu.

Jag hoppas vi får se en tydligare koppling till matkultur. Läste ni något om Gaston Acurio förra året? Den peruanske stjärnkocken som blev utsedd till årets internationella matpersonlighet av White Guide? Han och flera av hans lärlingar jobbar i Chile och kunde kanske vara behjälpliga. Jag vill gärna se fler småproducenter och viner med unik personlighet. De finns där i liten utsträckning, men når inte svenska hyllor. Så Systembolaget, och sedan svenska folket, måste våga utforska det utbudet. Och den utvecklingen behöver lyftas och skyndas på. Pedro Parra, som jag träffade för något år sedan, är en “terroirist” som pushar för fokus på personlighet och att låta druvorna uttrycka sin växtplats mer, det är bra. Mer personliga relationer mellan människorna bakom små till mellanstora producenter och Sveriges vin&matfolk vore också bra. Mer ekologisk odling då området är perfekt lämpat för det. Färre miljöovänliga tungviktsflaskor (idioti för ett ekologiskt varumärke!). Mer passion och mindre varumärkesdriven försäljning.

Chile är en ung vinnation, jag ser fram emot att den hittar sin niche. De har förutsättningarna.

Viner från Perez Cruz

Nya 2012 Cabernet Sauvignon är nog för lågt prissatt (85 kr) för sin eleganta stil i både vin och design. Svarta vinbär, bra syra, balans och lite lagom struktur. Ge det gärna lite luft och servera runt 20 grader till allt från ljust till rött kött med fräscha tillbehör. Alkoholhalten inte lika hög som många Chilenska viner utan runt 13.5%

Bland vinerna i BS, serien “Limited Edition” producerade i mindre upplaga skulle jag testa vinet på Syrah, trenddruvan Cabernet Franc (kommer snart) eller kanske Cot (hela serien ligger på samma överkomliga prisnivå, 125-129 kr i BS). Cot är det franska namnet på druvan Malbec som blivit känd i Argentina. Här är den inte lika överdådigt kraftig utan visar igen en matvänlig syra, nästan godisfruktig doft (utan syntetiska undertoner) och förvånansvärd elegans. Kan vara kul att testa bredvid en fransk côt från Cahors och en Malbec från Argentina.

 1. Niklas skriver:

  Hej och tack för svaret. Ja, det förklarade en hel del. Jag inser nu att vad jag är allra mest nyfiken på är att jag läst någonstans att en viktig faktor till om ett vin är lagringsbart är strukturen. Vad menar man då? Är en högre strävhet bättre? Är en viss viskositet att föredra? Etc.

  /Niklas

  1. Förlåt sent svar Niklas – i bytet av plattform för bloggen försvann en del grejer!

   Ja, strukturen är kombinationen av syra, tanniner, socker (inte upplevd sötma) och alkohol, där tanninerna (det som ger strävhet) är en av de viktigaste komponenterna. Socker och alkohol påverkar viskositeten. Det är lite svårt att förklara i korta ordalag men på något sätt måste dessa komponenter ha en balans och skapa ett ”skelett” som smaker och dofter ”hänger” på. Däremot räcker det inte med bara ”skelettet” (som inte får falla isär efter några år – därför är viner med ”struktur” mer lagringsbara) utan det måste finnas någonting som utvecklas från fruktiga smaker och dofter till det vi kallar ”sekundäraromer”. Här har vi utvecklade dofter som läder, multna löv, tobak, svamp… Men som sagt, det måste finnas struktur annars börjar syra och alkohol och tanniner ”spreta” och det blir inte gott.

 2. Gonzan – tänk om hälften av din personlighet kunde återspeglas i de chilenska viner som säljs på Systembolaget. Vi skulle ha en rusning!

  Niklas – tack för att du frågar, jag försöker låta bli att slänga mig för mycket med branschens vinbegrepp men det blir så lätt att man glömmer! Struktur är de delar av vinet som inte är smak eller doft. Vi pratar om syra, tanniner (det som blir strävt i munnen av ett rödvin) och alkohol samt viskositet (hur ”tjockt” eller ”tunnt” är vinet). När vi säger att ett vin har struktur betyder det motsatsen till att det bara är lättdrucken fruktsaft. Man ”känner” någonting i munnen. Speciellt tanninerna är viktiga för den upplevelsen. Viner med struktur brukar räknas som lite mer seriösa. De är ofta bra matviner medan ett ostrukturerat vin kanske funkar till enkel AW eller mingel men faller platt och försvinner till kraftigare mat.

  Blev det tydligare?

 3. Gonza skriver:

  En liiiiiten emotionell reaktion kanske du får ändå med tanke på att Gonzan är chilenare 😉

  Hursom, klockrent beskrivet om chilenska viner! ”Skrönor” säger att ett villkor för de chilenska vinerna att få säljas på SB (efter demokratins intåg och upphävd embargo) var att det skulle vara viner som kunde masskonsumeras = billiga och bra helt enkelt. Tyvärr har chilenska viner fastnat i det facket här i Sverige.

  Förhoppningsvis blir det en ändring på det, under tiden ska jag bjuda dig på några i mitt tycke riktiga pärlor från hemlandet.

  Love!

 4. Niklas skriver:

  Hej
  Skulle du vilja förklara begreppet ”struktur” i vinsammanhang? Man hör ordet rätt ofta, men aldrig någon förklaring. Finns det en klar definition, eller rör det sig om tycke och smak?

  Mvh
  Niklas

Comments are closed.

LOADING..