Virtuell vinskola

Häromdagen såg jag att New York Times vinskribent Eric Asimov har startat en ”vinskola” på nätet. New York Times är min favoritdagstidning och jag har stor respekt för Asimovs smak, kunskap och skrivande. När jag sedan läste upplägget för vinskolan blev jag sugen på att sätta mig i skolbänken. Det är nämligen inte så mycket av en ”skola” med regioner, druvor och stilar (även om man får lite av det också) utan snarare ett sätt att utforska sina egna preferenser och uppleva vinet mer medvetet.

Eric väljer ut tre viner från en region, där han hoppas du ska kunna jaga tag på minst en. Visst utgår han från affärer i NYC och väljer viner i den högre prisklassen, men liknande ska gå att få i Sverige även om det kan kräva lite framförhållning och planering. Du ska sedan dricka dessa viner med en måltid, inte smaka/spotta/skriva/nästa som är standardförfarandet för vinprovande. Efter det finns möjligheten att diskutera med andra ”deltagare” värden över i kommentarsfältet. Men kom ihåg att skriva ned dina observationer om hur vinet förändras under måltiden, hur du upplever det och hur det fungerar ihop med smakerna i maten. Att skriva ned det gör dig mer observant.

Ska man nu lära sig om vin virtuellt har Asimov hittat ett sätt som jag tror kan fungera. Och jag blir lite sugen på att testa själv. Är det någon som har lust att hänga på? Här är första inlägget och förklaringen på kursens upplägg.

Hitta vinerna:

Av de tre första vinerna finns bara ett av vinerna i rätt nivå och årgång på Systembolaget, dessutom dyrare än i NYC. Men ändå, det går att få tag på Bordeauxvinet från Sociando-Mallet i årgång 2009 via BS för ca 500 kr och det är ju en början… Hos nätvinshandlaren Roberson wine finns vinet från Cantemerle i årgång 2009 för 396 kr, men Bernadotte och Sociando-Mallet finns tyvärr (?) bara i äldre årgångar om än till bättre pris än Systembolaget.  Så varför inte börja ”kursen” med din respektive eller ett par vänner. Det är ju ändå inte dyrare än vin på krogen och ger dig otroligt mycket mer på fötterna när du ska välja vin framöver 😉

 

  1. Ja, jag vill vara med! Har inga vinkunskaper men gillar god mat och gott vin och vill gärna lära mig mer.

  2. Men så roligt att ni är på! Ska se om vi kan få med oss några till så kommer första förslagen på viner, som ju då blir 2009 Bordeaux. Har ni lite framförhållning så vi kan använda BS och kanske ibland även de lagliga näthandlarna? Försöker göra det så lätt som möjligt men det blir kanske inte lika okomplicerat som att plocka en box Foot-of-Africa på valfritt bolag 😉 Kommer inte spela någon roll om man är nybörjare eller har koll, hela poängen blir att lära känna sina preferenser och att lära sig uppleva vinet. Har ni även lite kompisar som är på så är ju det kul! Ju fler vi blir desto mer diskussioner kommer vi få. Vad sägs om att inläggen (med information och viner) kommer tidsmässigt så ni kan beställa vinerna och hinna prova dem till sista helgen varje månad?

  3. Väldigt spännande! Jag hänger gärna på även om mina vinkunskaper är på en nybörjarnivå. Däremot gillar jag vin 🙂

  4. Jag tycker NYT har ett bra upplägg. 200-500 kr per flaska är ok. Jag delar kostnaden med frun så får vi en vinkurs för 250 kr / månad var så tycker jag det är klart värt det! 🙂

  5. Vad säger ni om att vi håller oss längs med NYTs linjer vad gäller teman etc. På så sätt kan den som vill ha mycket diskussion titta på båda ställena. Sedan så försöker jag hitta vinalternativ som är lättare för oss att få tag på. Kanske i en, när möjligt, något lägre prisklass (200 känns bättre än 500 om det är många flaskor…)

    Förhoppningsvis kan ju minst ett vin bli samma som Asimovs val. Jag skriver ihop en text om temat och vad vi ska titta efter, ni delar era erfarenheter med flaskan (flaskorna). Låter det bra?

  6. Grymt intressant! Jag var på väg köpa flaskan som passade till NYT artikeln men om du kör så hänger jag gärna på också. Gillade hans utläggning om provsmakningen och rekommenderad rätt. När börjar du?

  7. Jag funderade på det Martin men sedan undrade jag om någon skulle vara intresserad… Det var det ju tydligen! 🙂 Undrar om vi kan få med oss några andra. Vinerna blir nog lite dyrare än man vanligtvis dricker men 500 är småsaftigt även för mig, skulle hellre ligga runt 200. Och så behöver man ju inte testa alla tre… Ja vi kanske skulle köra helt enkelt?

  8. Du är annars inte sugen på att göra en svensk variant, Erica? Konceptet verkar ju hur kul som helst, men tillgängligheten, prisnivån och kanske också språket gör det lite svårt åtminstone för min del 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..