Marvelous Mullineux

Eventuellt har jag aldrig varit så enveten med att rekommendera en vinproducent som jag har varit med Mullineux. Första gången jag träffade Chris och Andrea Mullineux i Sydafrika hade de bara precis börjat bli uppmärksammade för sin Syrah och för ett vitt vin dominerat av Chenin Blanc. Några veckor senare hade ett stort antal vinskribenter, som alla var på samma vinmässa som jag själv, lagt ut sina poäng på vinerna. De var skyhöga. Jag var inte ensam om att vara imponerad. Det bästa? Med undantag för några special-syrah i små upplagor var vinerna klart överkomliga i pris. Det sämsta? Den svenska importören hade slutat sälja dem.

Nu, ett och ett halvt år senare, har Mullineux Family Wines en ny importör i Sverige och det första vinet nådde Systembolaget i lördags. Egentligen vill jag inte rekommendera Mullineux Syrah innan jag själv har fått hem några lådor… 189 kr och du får ett snyggt vin med hela elegansen, syran och den vita pepparen man kan förvänta sig från norra Rhonedalen men med den varma frukten från det soliga Swartland norr om Kapstaden.

Jag har träffat Chris (vinmakare från Stellenbosch i Sydafrika, bild ovan) och Andrea (vinmakare från UC Davies i Kalifornien) många gånger nu. Av någon anledning har våra resescheman matchat på ett helt osannolikt sätt och vi har setts i Stockholm, i Kalifornien, i Sydafrika, i London, och nu senast – i lilla skidorten Park City i klippiga bergen! De är i min ålder men imponerar genom sitt kvalitetstänk, sin tekniska kompetens och sitt intresse av att göra vin så naturligt och ”terroirdrivet” som möjligt utan att för den skull kompromissa på stabiliteten.

Den 1:a april släpps även deras fylliga, nötiga, aprikosdoftande ”White Blend” i Beställningssortimentet för 179 kr. Helt grym, precis som det söta Straw Wine som ska drickas till en mandeltarte med aprikoser och vispgrädde om jag får bestämma. Eller en bit mögelost. Så absurt gott. 199 kr och värt varenda krona.

LOADING..