Bra vin för en spottstyver

Ärligt talat, när ett vin på Systembolaget kostar 69 kr så brukar jag knappt ens testa det. I ett land som Sverige med sina skatter och avgifter förväntar jag mig ingenting speciellt drickbart för 69 kr… Förra gången jag hade helt fel var på en provning när jag fick Periquita (Original – Reserva tycker jag har för mycket ek) serverat blint av Domingo Soares Franco på Mathias Dahlgrens Matbaren. Denna gång var det Domingos bror Antonio som stod för överraskningen. Samma vinhus alltså – portugisiska José Maria da Fonseca. Men ett nytt vin – Ripanco.

Vinmakaren Domingo hade hittat gamla trärack på gården. En gammal arbetare kunde berätta att det inte alls var tvättbrädor (som man först trodde) utan forna tiders avstjälkningsanordning. Man trampade druvorna till fots och sedan ”tvättade” man druvorna fram och tillbaka över träbrädorna. Druvor och must föll igenom till lerkrus som stod under men stjälkarna fastnade. Vinet fick sedan jäsa i krusen. Det är nästan omöjligt att tro att så mycket hantverk kan ligga bakom ett vin för 69 kr, men enligt storebror Antonio är det fallet. Från fottramp till handavstjälkning till lerkrusjäsning.

För så mycket manuellt arbete hjälper det nog att snittlönen (eller var det minimilönen?) i Portugal ligger på 500€ i månaden. Men jag är inte orolig för att det är problem på den här vingården, de har de två viktigaste ISO-certifieringarna som indikerar hållbarhetsarbete för både människor och miljö. Ska de ha någon vingård kvar om ett par generationer ser Antonio det som ett måste.

Resultatet är iallafall ett gott vin med mycket mörk körsbärsfrukt och lena tanniner men med bibehållen matvänlig syra. Syrah är den dominerande druvan men det ingår även Alicante Bouchet och Tempranillo. Ge det gärna lite luft innan servering så försvinner de första godistonerna snabbt.

Vi åt kalventrecôte med svamp och jordärtskockor till vinet men min kollega Håkan Larsson ville köpa några flaskor till kalopsen. Smakrika, örtiga rätter på ljust kött är nog en bra matchning oavsett.

Vinet kostar, precis som Periquita, smått löjliga 69 kr. Det är förvisso ett lockpris för att få vinet från beställningssortimentet till hyllorna men ändå! Ripanco Private Selection 2012 finns i beställningssortimentet med nummer 79924. Servera det blint på en middag, köp in en låda till festen, ha hemma som husvin… Du behöver inte skämmas. Inte ens om du har Herr Larsson på middag 😉

  1. Nja, jag tror mer på att dricka det ungt… Ett år går säkert bra men man vill åt det fruktiga i vinet också och det försvinner ju med tid.

  2. Per S. skriver:

    Gott vin. Vad tror ni om lagring?

  3. Victoria – om du har testat vinet nu vore det kul att höra vad du tyckte. Det är ju trots allt ett vin för 69 kr, men vi skribenter var nog alla imponerade 🙂

  4. Jag tänkte gå in och beställa ett par flaskor Ripanco för att testa och såg till min glädje att mitt närmaste Systembolag har 8 flaskor på lager, blir till att åka förbi och handla då 🙂

Comments are closed.

LOADING..