Montelena revisited

I höstas besökte jag den amerikanske vinmakaren Bo Barrett, numer väl känd efter filmen Gyllene Druvor från Montelena (Bottle Shock). Du kan läsa om besöket här på bloggen och större delen av intervjun ligger här på WineSearcher.com.

Idag var Bo i Stockholm för första gången. Lika härligt kalifornisk som förra gången trots kavaj. Solbränd och med den där släpiga LA-dialekten som får en att undra hur mycket det röktes på under 70-talet!

Hur som helst, vinerna är väldigt, väldigt bra. Inte typiskt amerikanska utan eleganta, strama, med fin syra och nyanser i näsan som du helt enkelt inte får av Napas favoritkomponenter (övermogen frukt och massor av ek). De är inte billiga men kostar samma här i Sverige som på vingården i Kalifornien – bra jobbat av importören.

Eftersom jag häromdagen blev dissad för min dyra vinsmak när jag rekommenderade ett bubbel på dryga hundralappen ska jag nu ta i rejält. Mina rekommendationer blir nämligen en flaska 2010 Chardonnay för 301 kr (nr 71649) och en 2009 Chateau Montelena Estate Cabernet Sauvignon för 851 kr (nr 72337). Lena tanniner, komplex näsa av körsbär, svarta vinbär, antydan till tobak och massor av lädertoner med ålder. Skynda er för de är på väg att byta årgång.

Chardonnayen, en stram, elegant sak, ska lagras i ett par år (gärna minst tre till) innan den dricks. Då får den en len, krämig, mjuk doft, den första eken träder fram och det är bara struktur i munnen som gäller. Då håller den fortet mot schysst vit bourgogne. Estate ”Cabben” får gärna ligga 10 år i källaren eller vinkylen, eller fem i en mörk garderob. 2009 är varm och generös och kan drickas tidigare än 2010 eller 2011 – den är god nu men klarar även 20 år om den lagras väl. Om du ska köpa födelseårsvin till barnen är detta ett alternativ.

Jag har också begränsad budget men dessa två flaskor sprang jag iväg direkt efter lunchen och köpte. Det kommer jag att tacka mig själv för om några år. Och svära över att jag inte kunde ha unnat mig två till.

Läs mer hos mina vänner!
Michel Jamais, expert på amerikanska viner skrev igår här
och
Sofia Ander, vinskribent för NWT skrev här.

 1. Hej Mia!
  Tack, det värmer. Jag känner detsamma. Försöker inte ”springa iväg” allt för mycket – det ska gå att unna sig flaskor från bloggen lite då och då åtminstone. Men ibland behöver man också få drömma om de riktigt läckra vinerna – som Montelena Estate Cab! 🙂

  Hoppas kunna visa upp en bred blandning även framöver!
  Hälsningar
  Erica

 2. Mia skriver:

  Hej Erica!
  Jag måste säga att jag är glad över din exklusiva vinsmak. Håller med dig ang den person som ifrågasatte ditt inlägg om bubbel. Finns massor av vintips på boxar och billiga viner. Stå på dig och fortsätt med dina intressanta funderingar och tips på fantastiska viner. Jag är säker på att vi är många som följer dig och njuter av att få upptäcka nya viner.
  Vänliga hälsningar Mia

Comments are closed.

LOADING..